Raportoivan yhteisön nimi tai muu tunniste Sievi Capital Oyj
Yhteisön kotipaikka Sievi
Yhteisön oikeudellinen muoto Oyj
Kotivaltio Suomi
Yhteisön rekisteröity osoite Aleksanterinkatu 17
Pääasiallinen toimipaikka Helsinki
Kuvaus yhteisön toiminnan luonteesta ja pääasiallisista toiminnoista Pääomasijoitusyhtiö
Emoyrityksen nimi Sievi Capital Oyj
Koko konsernin emoyrityksen nimi Sievi Capital Oyj

 

 

  image TOIMINTAKERTOMUKSEN_KUVA_B1  
 
  Tämä on vapaaehtoisesti julkaistu ESEF-raportti, joten se ei täytä Arvopaperimarkkinalain 7:5§:n mukaista julkistamisvelvollisuutta.

 

 

  SIEVI CAPITAL OYJ TILINPÄÄTÖS JA TOIMINTAKERTOMUS 2020
 
  HALLITUKSEN TOIMINTAKERTOMUS
 
  Kohdeyhtiöt
 
  Indoor Group
 
  Indoor Groupin Asko ja Sotka -ketjut ovat Suomen tunnetuimpia kodin huonekalujen ja sisustustuotteiden vähittäiskauppoja. Konserniin kuuluu vähittäiskauppaketjujen lisäksi huonekalutehdas Insofa. Askolla ja Sotkalla on yli 90 myymälää Suomessa ja Virossa sekä voimakkaassa kasvussa oleva verkkokauppatoiminta.
 
  Indoor Groupin toimintaympäristö vaihteli voimakkaasti vuoden 2020 aikana. Alkuvuodesta kysyntä oli hyvällä tasolla, mutta se laski merkittävästi Suomen koronavirustilanteen eskaloiduttua ja Suomen siirryttyä poikkeustilaan maaliskuussa. Kysyntä ja myymälöiden kävijämäärät elpyivät voimakkaasti toukokuussa, ja toimintaympäristö oli toukokuun jälkipuoliskolta vuoden loppuun yhtiön kannalta suotuisa.
 
  Indoor Groupin liikevaihto vuonna 2020 oli edellisvuoden tasolla. Liikevaihto laski selvästi kevään aikana, kun taas vuoden muina aikoina liikevaihto pääosin kasvoi edellisvuodesta. Vuoden jälkimmäisellä puoliskolla liikevaihdon kehitykseen vaikutti koko toimialaan kohdistunut tuotteiden saatavuusongelma, joka hidasti toteutuneen myynnin kääntymistä liikevaihdoksi. Liikevaihdon paikallaan pysymisestä huolimatta yhtiön kannattavuus kehittyi hyvin positiivisesti ja liikevoitto kasvoi noin 70 % viime vuodesta. Kannattavuuden paranemisen taustalla oli keskeisesti bruttokate-%:n positiivinen kehitys, joka oli seurausta erityisesti yhtiön hinnoitteluun tekemistä muutoksista. Tämän lisäksi tuloskehitykseen vaikutti positiivisesti yhtiön nopea ja aktiivinen reagointi kevään äkilliseen markkinatilanteen heikentymiseen kustannusten sopeutustoimilla.
 
  Vahvan tuloskehityksen sekä käyttöpääoman selvän laskun myötä yhtiön kassavirta investointien jälkeen oli erittäin hyvällä tasolla. Käyttöpääoman laskuun vaikuttivat pysyväksi suunniteltujen muutosten lisäksi myös tietyt tilapäiset maksujen siirtymät sekä tuotteiden saatavuushaasteista johtunut saatujen ennakoiden kasvu. Näiden odotetaan normalisoituvan jatkossa. Vahvan tulos- ja kassavirtakehityksen myötä Indoor Group maksoi omistajilleen osinkoa kahdessa erässä vuoden 2020 aikana kokonaisuudessaan yhteensä 4,3 milj. euroa.
 
  Indoor Group uudisti strategiansa vuoden 2020 aikana. Yhtiön uudessa strategiassa korostuvat muun muassa monikanavaisen toimintamallin vahvistaminen, ketjujen brändien ja positioinnin kirkastaminen sekä konsernitason toimintamallien harmonisointi ja parantaminen. Strategiaan olennaisesti kuuluvan verkkopalveluiden vahvistamisessa yhtiö eteni tilikauden aikana hyvin. Verkkomyynti sai yleisesti lisävauhtia koronaviruspandemian seurauksena ja Indoor Group pyrki omilla toimillaan hyötymään tästä muutoksesta mahdollisimman paljon. Yhtiö teki panostuksia verkkopalveluihin muun muassa useiden lisärekrytointien myötä sekä kehittämällä aktiivisesti verkkokauppojaan ja niiden markkinointia. Verkkomyynnin kasvu kokonaisuudessaan oli erittäin vahvaa vuonna 2020 ja sen osuus myynnistä vastasi jo yli kymmentä prosenttia.
 
  Yhtiö on asettanut vuoteen 2025 ulottuvalla strategiakaudellaan tavoitteeksi kohtuullisen orgaanisen kasvun ja huomattavan parannuksen kannattavuudessa vuoden 2019 tasosta. Kuluvana vuonna yhtiö jatkaa strategiansa mukaisia toimia usealla rintamalla. Yksittäisinä hankkeina tärkeitä tänä vuonna ovat muun muassa käynnissä oleva toiminnanohjausjärjestelmän uudistusprojekti, ketjubrändien uudistaminen, jatkuva työ verkkopalveluiden ja monikanavaisen toimintamallin vahvistamiseksi sekä valikoiman ja hinnoittelun kehittäminen.
 
  Indoor Group Holding Oy avainluvut
  milj. euroa 1-12/2020 1-12/2019
  Liikevaihto 199,9 200,7
  EBITDA (1) 34,6 29,2
  EBIT (2) 15,3 9,0
  EBITDA (FAS) (3) 17,3 11,4
  Korollinen nettovelka kauden lopussa (4) 69,3 82,9
  Sievi Capitalin omistusosuus kauden lopussa 58,2 % 59,1 %
 
  Avainluvut ovat IFRS-standardin mukaisia konsernilukuja, jotka on johdettu tilintarkastetuista tilinpäätöksistä, jollei toisin ole mainittu
  (1) EBITDA = Käyttökate eli liikevoitto + poistot ja arvonalentumiset
  (2) EBIT = Liikevoitto
  (3) Tilintarkastamaton suomalaisen kirjanpitostandardin (FAS) mukaisesti laskettu käyttökate
  (4) Korollinen nettovelka = Korolliset velat - rahat ja pankkisaamiset ja lainasaamiset. Korollisiin velkoihin 31.12.2020 sisältyy 66,6 (66,6) milj. euroa IFRS 16 -liitännäisiä velkoja.
 
  KH-Koneet Group
 
  KH-Koneet Group on Pohjoismaiden johtavia rakennus- ja maansiirtokoneiden myyjiä. Yhtiö tarjoaa kokonaisvaltaisesti laitteet, varusteet ja palvelut niin maanrakennuksen, kiinteistöhuollon kuin materiaalinkäsittelyn tarpeisiin. KH-Koneet Groupin edustamista tuotemerkeistä tunnetuimpia ovat Kramer, Yanmar, Kobelco sekä Wacker Neuson.
 
  KH-Koneet Groupin toimintaympäristö oli vuonna 2020 edellistä vuotta haasteellisempi. Markkinakysyntä oli päätuoteryhmissä pääosin edellisvuotista alemmalla tasolla ja myös hinnoitteluympäristö jonkin verran kireämpi. Vaikka rakentamisen volyymi ei Suomessa markkinaennusteiden mukaan laskenut kuin hieman vuonna 2020, oli koronaviruspandemian seurauksena kasvaneella epävarmuudella ja vuodelle 2021 ennustetulla rakennusvolyymin laskulla vaikutuksia maanrakennuskoneiden hankintapäätöksiin.
 
  KH-Koneet Groupin liikevaihto vuonna 2020 kasvoi lähes 25 % edellisvuodesta. Liikevaihdon kasvu oli kokonaisuudessaan seurausta vuoden 2019 marraskuussa ja vuoden 2020 kesäkuussa Ruotsissa toteutetuista yritysostoista. Suomessa yhtiön liikevaihto laski hieman, mutta yhtiö sai arvioidensa mukaan laskeneessa markkinassa kasvatettua markkinaosuuksiaan useissa tärkeissä tuoteryhmissä. Liikevaihdon kasvusta huolimatta käyttökate jäi vuonna 2020 jonkin verran edellisen vuoden tasosta. Tähän vaikutti Ruotsin liiketoimintojen haltuunotto- ja ylösajovaiheen matala kannattavuus sekä Suomen liiketoimintojen edellisvuotta pienempi käyttökate. Ruotsin liiketoiminnan kannattavuus kehittyi toisella vuosipuoliskolla myönteisesti heikon ensimmäisen vuosipuoliskon jälkeen ja liiketoiminnan käyttökate oli lievästi positiivinen vuonna 2020.
 
  KH-Koneet Groupin kassavirta investointien jälkeen oli negatiivinen tilikaudella toteutetun yritysoston ja käyttöpääoman kasvun vuoksi. Yhtiön rahoitusasemaa vahvistettiin heinäkuussa vanhoille omistajille ja uusille avainhenkilöomistajille suunnatuilla osakeanneilla, joilla yhtiö keräsi yhteensä 1,6 milj. euroa uutta omaa pääomaa. Osakeanneilla haluttiin avainhenkilöiden sitouttamisen lisäksi vahvistaa yhtiön tasetta, jotta yhtiöllä säilyy joustavuus toteuttaa kasvustrategiaansa jatkossakin. Sievi Capital teki tässä yhteydessä noin 0,9 milj. euron lisäsijoituksen KH-Koneet Groupiin.
 
  KH-Koneet Groupin strategisena tavoitteena on kasvaa Pohjoismaiden johtavaksi konekaupan toimijaksi ja saavuttaa merkittävä markkina-asema omien tuoteryhmiensä myynnissä sekä konevuokrauksessa. Linjassa tämän tavoitteen kanssa yhtiö on vuoden 2019 lopusta lähtien määrätietoisin toimin laajentanut liiketoimintaansa Ruotsissa vaikeista markkinaolosuhteista huolimatta. Kesäkuussa 2020 yhtiö hankki Ruotsista koneiden myyntiin ja huoltoon erikoistuneen KH-Maskinin rinnalle konevuokraukseen keskittyneen S-Rentalin. KH-Maskinin liiketoimintaa taas kehitettiin muun muassa loppuvuonna tehdyillä Kramerin ja Wacker Neusonin maahantuontisopimuksilla, luopumalla tietyistä vanhoista edustuksista sekä kehittämällä yhtiön organisaatiota ja prosesseja. Näiden toimien jälkeen yhtiöllä on Ruotsissa varsin samanlainen tuote- ja palvelukokonaisuus kuin Suomessa ja siten mahdollisuudet kasvattaa toimintaa huomattavasti sen nykyiseltä tasolta.
 
  Kuluvan vuoden markkinanäkymä on sumuinen, mikä on jonkin verran vaikeuttanut yhtiön toiminnan suunnittelua. Yhtiö tavoittelee kuluvana vuonna markkinaosuuksiensa kasvattamista, johon erityisesti Ruotsissa on merkittävää potentiaalia. Yhtiö tulee myös jatkamaan panostuksia viime vuodet hyvin kasvaneeseen vuokrausliiketoimintaan sekä pyrkii kasvattamaan huolto- ja varaosaliiketoimintaansa.
 
  KH-Koneet Group Oy avainluvut
  milj. euroa 1-12/2020 1-12/2019
  Liikevaihto 120,5 96,8
  EBITDA (1) 6,4 7,0
  EBITA (2) 5,4 6,5
  Korollinen nettovelka kauden lopussa (3) 18,5 18,6
  Sievi Capitalin omistusosuus kauden lopussa 66,4 % 67,1 %
 
  Avainluvut ovat suomalaisen kirjanpitostandardin (FAS) mukaisia konsernilukuja, jotka on johdettu tilintarkastetuista tilinpäätöksistä
  (1) EBITDA = Käyttökate eli liikevoitto + poistot ja arvonalentumiset
  (2) EBITA = Liikevoitto + yrityshankinnoista aiheutuneiden aineettomien hyödykkeiden poistot
  (3) Korollinen nettovelka = Korolliset velat - rahat ja pankkisaamiset ja lainasaamiset
 
  Logistikas
 
  Logistikas tarjoaa lähilogistiikan, sisälogistiikan ja paikallisvarastoinnin palveluita, logistiikan asiantuntijapalveluita sekä kokonaisvaltaisia hankintapalveluita. Yhtiö toimii Suomessa kuudella paikkakunnalla sekä omissa logistiikkakeskuksissa että asiakkaiden tiloissa vastaten sisälogistiikkatehtävistä.
 
  Palveluyhtiönä Logistikaksen toimintaympäristö on vahvasti sidoksissa yhtiön asiakkaiden tilanteisiin ja markkinoihin. Vuonna 2020 markkinatilanteessa oli huomattavaa asiakaskohtaista vaihtelua, mutta yleisesti yhtiön toimintaympäristö oli kohtuullisen hyvällä tasolla.
 
  Logistikaksen pro forma -liikevaihto laski vuonna 2020 hieman edellisen vuoden tasosta. Logistiikkapalveluiden liiketoiminta kasvoi vahvasti, mutta hankintapalveluiden liikevaihdon huomattavan laskun seurauksena kokonaisliikevaihto jäi edellisvuodesta. Hankintapalveluiden liiketoiminnan laskun taustalla oli yksittäisen merkittävän asiakassuhteen päättyminen keväällä 2020. Liikevaihdon pienestä laskusta huolimatta yhtiön pro forma -käyttökate parani huomattavasti edellisen vuoden tasosta. Kannattavuuden paranemisen taustalla oli logistiikkapalveluiden liiketoiminnan suhteellisen osuuden kasvu sekä sen volyymien vahva kehitys.
 
  Sievi Capital tuli Logistikaksen pääomistajaksi joulukuussa 2020 toteutuneessa järjestelyssä. Yhteistyö yhtiön kehittämisen osalta käynnistyi heti yrityskaupan jälkeen, mutta täysipainoisesti se pääsee vauhtiin kuluvana vuonna. Yhtiön strategiaa tullaan päivittämään vuoden 2021 aikana. Pidemmän aikavälin tavoitteena on laajentaa yhtiön liiketoimintaa uusille alueille ja uusiin asiakkuuksiin nykyisten asiakkuuksien kasvattamisen lisäksi. Tämän mahdollistamiseksi yhtiö tulee tekemään kuluvana vuonna lisäpanostuksia muun muassa myyntiorganisaatioonsa. Orgaanisen kasvun tavoittelun lisäksi yhtiö tulee arvioimaan mahdollisuuksia kiihdyttää kasvua yritysjärjestelyiden avulla.
 
  Logistikas Oy avainluvut
  milj. euroa 1-12/2020 1-12/2019
  Liikevaihto 20,0 20,7
  EBITDA (1) 2,3 1,4
  EBITA (2) 2,0 1,1
  Korollinen nettovelka kauden lopussa (3) 2,3 -
  Sievi Capitalin omistusosuus kauden lopussa 70,0 % -
 
  Avainluvut ovat suomalaisen kirjanpitostandardin (FAS) mukaisia lukuja. Luvut ovat tilintarkastamattomia pro forma -lukuja, jotka on yhdistelty ostettujen kohdeyhtiöiden luvuista yrityskaupan toteutumiseen asti (4.12.2020) ja Logistikas -konsernin luvuista sen jälkeiseltä ajalta.  
  (1) EBITDA = Käyttökate eli liikevoitto + poistot ja arvonalentumiset
  (2) EBITA = Liikevoitto + yrityshankinnoista aiheutuneiden aineettomien hyödykkeiden poistot
  (3) Korollinen nettovelka = Korolliset velat - rahat ja pankkisaamiset
 
  Nordic Rescue Group
 
  Nordic Rescue Group on pelastusajoneuvoihin erikoistunut konserni, johon kuuluvat Saurus Oy ja Vema Lift Oy. Yhtiöt ovat kotimaisia pelastusnostin- ja pelastusajoneuvovalmistajia, joiden liiketoiminnasta merkittävä osa on kansainvälistä kauppaa. Konsernin asiakkaita ovat julkiset ja yksityiset (mm. teollisuus, lentokentät) pelastuslaitokset.
 
  Yhtiön toimintaympäristö häiriintyi keväällä koronaviruspandemian levittyä ja pandemian rajoitustoimien tultua voimaan useassa maassa. Toimintaympäristön heikkeneminen näkyi kuorma-auto alustojen toimitusten siirtymisinä ja tarjouskyselyiden määrän vähenemisenä. Markkinatilanne lähti elpymään alkukesällä ja oli vuoden jälkipuoliskolla kokonaisuutena katsoen normaalilla tasolla. Alueellisesti Aasian markkinoilla aktiviteetti oli vahvaa loppuvuonna, kun taas monilla Euroopan markkinoilla markkinatilanne oli hiljaisempi.
 
  Nordic Rescue Groupin pro forma -liikevaihto kasvoi vuonna 2020 hieman edellisen vuoden tasosta. Toteutuneeseen liikevaihdon kasvuun vaikuttivat jonkin verran toimitusten siirtymät vuodelta 2020 vuodelle 2021. Nordic Rescue Groupin pro forma -käyttökate laski vuonna 2020 huomattavasti edellisestä vuodesta. Tähän vaikuttivat edellisen vuoden tulokseen sisältyneiden poikkeuksellisten tuottojen lisäksi muun muassa muuttuneiden olosuhteiden edellyttämät tuotannon uudelleenjärjestelyt sekä kiinteiden kulujen merkittävä kasvu. Kiinteiden kulujen kasvun taustalla oli erityisesti yhtiön resurssoinnin kasvattaminen omistusvaihdoksen jälkeen mahdollistamaan tulevaisuudessa tavoiteltu kasvu.
 
  Nordic Rescue Group -konserni muodostettiin helmikuussa 2020, kun yhtiö osti Saurus Oy:n ja Vema Lift Oy:n. Yhtiön haltuunottotoimenpiteet käynnistyivät heti yrityskaupan toteutumisen jälkeen ja etenivät vauhdikkaasti vuoden 2020 aikana. Yhtiöön rekrytoitiin vuoden aikana muun muassa uusi toimitusjohtaja ja talousjohtaja. Yhtiö otti myös haltuun aiemman omistajan toimittamat tukipalvelut. Heti yrityskaupan toteutumisen jälkeen helmikuussa käynnistyi myös yhtiön liiketoiminnan kehittämistyö. Vema Liftin tuotanto päätettiin siirtää uuteen tehtaaseen, jossa tuotanto voidaan toteuttaa selvästi aiempaa tehokkaammin ja joka mahdollistaa merkittävän kapasiteetin kasvun. Uusi tehdas otettiin käyttöön tilikauden päättymisen jälkeen tammikuussa 2021. Sauruksella on tehty uudelleenjärjestelyjä projektinhallinnan ja tuotannonsuunnittelun osalta, mikä parantaa toimitusvarmuutta ja mahdollistaa aiempaa suuremman tuotantokapasiteetin. Kapasiteetin kasvattamisen lisäksi Nordic Rescue Group käynnisti myös toimenpiteitä tuotannon tehostamiseksi. Osin jo toteutetulla LEAN-toimintamallin käyttöönotolla tavoitellaan muun muassa läpimenoaikojen lyhentämistä, pääoman käytön tehostamista ja tuotekustannusten laskemista.
 
  Nordic Rescue Groupin strategisena tavoitteena on luoda yhtiöstä kansainvälisesti tunnettu pelastusajoneuvojen järjestelmätoimittaja. Kasvaneen tuotantokapasiteetin myötä yhtiöllä on mahdollisuuksia valmistaa aiempaa enemmän tuotteita ja osallistua myös suurempiin kilpailutuksiin. Yhtiön myynnin fokus tulee olemaan vahvojen kotimarkkinoiden lisäksi hyvässä vedossa olevilla Aasian markkinoilla. Tämän lisäksi yhtiö tulee vuonna 2021 tekemään lisäpanostuksia huoltoliiketoimintansa kasvattamiseksi. Yhtiön tilauskanta on kohtuullisen hyvällä tasolla ensimmäisen vuosipuoliskon osalta, mutta jälkimmäiselle vuosipuoliskolle tarvitaan vielä merkittävästi tilauksia, jotta yhtiön asettamiin tavoitteisiin päästäisiin.
 
  Nordic Rescue Group Oy avainluvut
  milj. euroa 1-12/2020 1-12/2019
  Liikevaihto 29,8 29,1
  EBITDA (1) 1,7 4,0
  EBITA (2) 1,4 3,3
  Korollinen nettovelka kauden lopussa (3) 7,8 -
  Sievi Capitalin omistusosuus kauden lopussa 69,9 % -
 
  Avainluvut ovat suomalaisen kirjanpitostandardin (FAS) mukaisia lukuja. Luvut ovat tilintarkastamattomia pro forma -lukuja, jotka on yhdistelty ostettujen kohdeyhtiöiden luvuista vuodelta 2019 ja vuodelta 2020 yrityskaupan toteutumiseen asti (6.2.2020) ja Nordic Rescue Group -konsernin luvuista sen jälkeiseltä ajalta.
  (1) EBITDA = Käyttökate eli liikevoitto + poistot ja arvonalentumiset. Sisältää poikkeuksellisia tuottoja 1–12/2019: 1,0 m€
  (2) EBITA = Liikevoitto + yrityshankinnoista aiheutuneiden aineettomien hyödykkeiden poistot. Sisältää poikkeuksellisia tuottoja 1-12/2019: 1,0 m€
  (3) Korollinen nettovelka = Korolliset velat + kauppahintavelat - rahat ja pankkisaamiset. Ei pidä sisällään kauppahintavelkoja, jotka erääntyvät maksuun, kun yhtiön tiettyjen omaisuuserien myynnistä on saatu vähintään velkoja vastaava tulo.
 
  Suvanto Trucks
 
  Suvanto Trucks on yksi Pohjoismaiden suurimmista itsenäisistä raskaan ajokaluston myyjistä. Yhtiön liiketoiminta koostuu käytettyjen ja uusien hyötyajoneuvojen, niihin liittyvien lisälaitteiden, varaosien ja huolto- ja korjauspalveluiden myynnistä sekä autorahoituspalveluista.
 
  Sievi Capital myi joulukuussa 2020 toteutuneessa kaupassa omistuksensa Suvanto Trucksissa. Toteutetussa järjestelyssä Suvanto Trucks osti Sievi Capitalin omistamat Suvanto Trucksin osakkeet 1,0 milj. euron kauppahinnalla. Kauppahinta maksetaan kaupan ehtojen mukaisesti erissä vuoden 2021 aikana. Kauppahintasaamiselle kertyy korkoa sen maksuun asti. Osakkeet jäävät vakuudeksi, minkä lisäksi Suvanto Trucks ja sen omistajat ovat antaneet maksuajalle tavanomaisia sitoumuksia. Ennen osakekaupan toteuttamista Suvanto Trucks päätti osingonjaosta, josta Sievi Capitalin osuus oli 0,7 milj. euroa.
 
  Sievi Capital sijoitti Suvanto Trucksiin vuonna 2016 ja omisti ennen järjestelyn toteuttamista 71,2 % yhtiön osakkeista. Suvanto Trucks laajensi liiketoimintaansa Sievi Capitalin omistusaikana sekä maantieteellisesti että uusiin liiketoimintoihin. Yhtiön talouskehitys oli vaihtelevaa eikä kokonaisuutena vastannut sille asetettuja tavoitteita ja sijoitus yhtiöön oli Sievi Capitalille tuotoltaan heikko.
 
  Sijoitustoiminnan tulos
   
  Sievi Capitalin liikevoitto tammi-joulukuussa oli 11,7 (16,0) milj. euroa ja tilikauden tulos 9,9 (12,8) milj. euroa. Tulos / osake (laimentamaton ja laimennettu) oli 0,17 (0,22) euroa, sijoitetun pääoman tuotto 15,0 (21,2) % ja oman pääoman tuotto 12,7 (17,7) %.
 
  Vuonna 2020 korko- ja osinkotuotot olivat yhteensä 3,2 (0,5) milj. euroa. Korko- ja osinkotuotot koostuivat keskeisin osin osinkotuotoista, joita saatiin Indoor Groupilta 2,5 milj. euroa ja Suvanto Trucksilta 0,7 milj. euroa.
 
  Sijoitusten arvonmuutokset olivat yhteensä 10,1 (16,7) milj. euroa, joista tilikaudella realisoituneet voitot / tappiot kuluineen -2,9 (11,0) milj. euroa ja realisoitumattomat arvonmuutokset 13,0 (5,7) milj. euroa.
 
  Tilikauden realisoituneet voitot / tappiot kuluineen syntyivät Suvanto Trucks -sijoituksen myynnistä.
 
  Tilikauden realisoitumattomista arvonmuutoksista keskeisin oli Indoor Group -sijoituksen 14,6 milj. euron positiivinen arvonmuutos. Arvonmuutos oli seurausta yhtiön erittäin vahvasta kehityksestä päättyneen vuoden aikana. Muista sijoituksista KH-Koneet Group- ja Nordic Rescue Group -sijoitusten arvonmuutokset olivat negatiivisia tilikaudella ja Logistikas-sijoituksen arvonmuutos positiivinen.
 
  Sievi Capitalin liiketoiminnan kulut nousivat edellisvuoden vastaavasta ajanjaksosta muun muassa henkilömäärän kasvun myötä ja olivat 1,6 (1,2) milj. euroa.
 
  Sijoitusten jakautuminen ja substanssiarvo
 
  Sievi Capitalin sijoitustoiminta keskittyy pääomasijoituksiin pieniin ja keskisuuriin yhtiöihin.
 
  Pääomasijoitusten käypä arvo oli vuoden 2020 lopussa yhteensä 72,4 (48,5) milj. euroa, mikä vastasi lähes 50 prosentin nousua vuodentakaisesta. Pääomasijoitusten yhteisarvon muutokseen vaikuttivat sijoitusten realisoitumattoman arvonmuutoksen lisäksi uudet ensisijoitukset Nordic Rescue Groupiin (8,3 milj. euroa) ja Logistikakseen (5,6 milj. euroa), jatkosijoitus KH-Koneet Groupiin (0,9 milj. euroa) sekä Suvanto Trucks -sijoituksesta irtautuminen.
 
  Sievi Capitalin substanssiarvo / osake 31.12.2020 oli 1,33 (1,35) euroa. Substanssiarvon muutokseen vaikutti tilikauden tuloksen lisäksi katsauskaudella maksetut osingot, yhteensä 0,19 euroa osakkeelta.

 

 

  Sijoitusten ja substanssiarvon jakautuminen
  milj. euroa 31.12.2020 % 31.12.2019 %
  Pääomasijoitukset
  Indoor Group Holding Oy 41,5 53,6 % 26,9 34,4 %
  KH-Koneet Group Oy 17,0 22,0 % 17,8 22,8 %
  Logistikas Oy 6,1 7,9 % - -
  Nordic Rescue Group Oy 7,9 10,2 % - -
  Suvanto Trucks Oy - - 3,8 4,9 %
  Pääomasijoitukset, yhteensä 72,4 93,7 % 48,5 62,1 %
 
  Rahavarat ja muut rahoitusvarat 8,6 11,1 % 32,3 41,3 %
  Laskennalliset verovelat ja saamiset yhteensä -4,4 -5,7 % -2,7 -3,5 %
  Muut velat, saamiset ja varat yhteensä 0,7 0,9 % 0,0 0,0 %
 
  Substanssiarvo yhteensä 77,3 100,0 % 78,1 100,0 %
  Substanssiarvo / osake (euroa) 1,33   1,35  
 
  Sijoitusten ja substanssiarvon jakautuminen -taulukon prosenttiosuudet on laskettu substanssiarvosta.
 
  Rahoitusasema ja rahavirta
 
  Sievi Capitalin taseen loppusumma 31.12.2020 oli 83,5 (81,5) milj. euroa. Omavaraisuusaste oli 92,6 (95,8) % ja nettovelkaantumisaste -11,1 (-41,2) %.
 
  Liiketoiminnan nettorahavirta oli -12,8 (37,3) milj. euroa, investointien nettorahavirta 0,0 (0,0) ja rahoituksen nettorahavirta -10,9 (-7,8) milj. euroa. Liiketoiminnan nettorahavirtaan vaikuttivat päättyneellä tilikaudella erityisesti uudet sijoitukset Nordic Rescue Groupiin ja Logistikakseen. Rahoituksen nettorahavirrassa merkittävin erä oli tilikaudella maksetut osingot.
 
  Henkilöstö
 
  Sievi Capitalin palveluksessa oli katsauskauden aikana keskimäärin 5 (4) henkilöä. Sievi Capitalin tiimiä vahvistettiin jälkimmäisen vuosipuoliskon aikana mahdollistamaan erityisesti aiempaa laajamittaisempi ja aktiivisempi työ sijoitusten hankevirran rakentamiseksi sekä uusien sijoitusten toteuttaminen yhtiön strategian mukaisesti.
 
  Strategia, taloudelliset tavoitteet ja niiden toteutuminen
 
  Sievi Capitalin strategiana on luoda pitkällä aikavälillä omistajilleen arvoa tekemällä enemmistösijoituksia listaamattomiin yrityksiin ja aktiivisen omistajuuden kautta auttaa näitä yrityksiä menestymään omaa vertailuryhmäänsä paremmin. Yhtiö suunnittelee tekevänsä vuosittain keskimäärin 1–2 uutta sijoitusta, joiden koko on 5–15 miljoonaa euroa. Sievi Capitalille on tärkeää nähdä uskottava mahdollisuus tuottotavoitteidensa saavuttamiseen jokaisessa uudessa sijoituksessa. Sen vuoksi toteutuvien sijoitusten määrä voi vaihdella vuosittain. Vuonna 2020 Sievi Capital teki kaksi uutta ensisijoitusta tavoitteidensa mukaisesti.
 
  Sievi Capitalin taloudellisina tavoitteina on pitkällä aikavälillä vähintään 13 % oman pääoman tuotto ja korkeintaan 20 % nettovelkaantumisaste. Osinkopolitiikkana on pyrkiä jakamaan varsinaisena osinkona vuosittain noin 3 % osakekohtaisesta substanssiarvosta. Tämän lisäksi voidaan jakaa lisäosinkoa merkittävien irtautumisten jälkeen.  Vuonna 2020 Sievi Capital saavutti taloudelliset tavoitteensa nettovelkaantumisasteen osalta, mutta oman pääoman tuotto oli hieman pitkän aikavälin tavoitetason alapuolella. Vuonna 2020 osingoista tehdyt päätökset olivat linjassa osinkopolitiikan kanssa. Taloudelliset tavoitteet ja niiden toteutuminen päättyneellä tilikaudella on esitetty alla olevassa taulukossa.

 

 

  Taloudelliset tavoitteet ja niiden toteutuminen
  Taloudellinen tavoite Tavoitetaso Toteutuminen 2020
  Oman pääoman tuotto Pitkällä aikavälillä vähintään 13 % 12,7 %
  Nettovelkaantumisaste Korkeintaan 20 % -11,1 %
 
  Osakkeet, osakkeenomistajat ja kurssikehitys
 
  Sievi Capitalin osakepääoma oli katsauskauden lopussa 15 178 567,50 euroa ja osakkeiden lukumäärä 57 974 409. Yhtiöllä on yksi osakesarja ja kaikilla osakkeilla on yksi ääni ja yhtäläinen oikeus osinkoon. Yhtiön omistuksessa ei ollut omia osakkeita katsauskauden aikana.
 
  Sievi Capitalin hallitus päätti 6.3.2020 suunnatusta osakeannista yhtiön henkilöstölle. Osakeannissa merkittiin yhteensä 208 970 uutta osaketta. Uusien osakkeiden merkintähinta osakkeelta oli 1,06 euroa ja yhtiö keräsi siten osakeannilla noin 0,2 milj. euroa ennen palkkioita ja kuluja. Uusien osakkeiden merkintähinta kirjattiin kokonaisuudessaan yhtiön sijoitetun vapaan oman pääoman rahastoon.
 
  Sievi Capitalilla oli 31.12.2020 yhteensä 10 440 (2 650) osakkeenomistajaa. Kymmenen suurinta rekisteröityä osakkeenomistajaa omistivat yhteensä 48,0 (91,8) % osakkeista. Hallintarekisteröityjen osuus oli yhteensä 6,4 (1,2) %. Katsauskauden aikana yhtiö on saanut kaksi liputusilmoitusta omistusosuuden muutoksista Sievi Capitalissa. Sievi Capital vastaanotti Jussi Capital Oy:ltä 26.8.2020 liputusilmoituksen, jossa yhtiö ilmoitti omistusosuutensa alittaneen kahden kolmasosan rajan, sekä 27.11.2020 toisen liputusilmoituksen, jossa yhtiö ilmoitti omistusosuutensa alittaneen viidenkymmenen prosentin rajan.
 
  Sievi Capitalin osakkeen päätöskurssi vuoden 2019 lopussa oli 1,28 euroa. Katsauskauden aikana osakkeen ylin kurssi oli 1,45 euroa, alin kurssi 0,85 euroa ja vaihdolla painotettu keskikurssi 1,05 euroa. Katsauskauden lopussa osakkeen päätöskurssi oli 1,08 euroa ja osakekannan markkina-arvo 62,6 (73,7) milj. euroa. Osakkeita vaihdettiin Nasdaq Helsingissä katsauskaudella 58,6 (3,5) milj. kappaletta, joka vastasi 101,2 (6,0) % osakekannasta.
 
  Uudet pitkän aikavälin kannustinjärjestelmät avainhenkilöille
 
  Sievi Capitalin hallitus päätti katsauskaudella lisäosakeohjelman sekä suoriteperusteisen osakepalkkiojärjestelmän perustamisesta yhtiön avainhenkilöille ja suoriteperusteisen osakepalkkiojärjestelmän alaisen ensimmäisen ohjelman käynnistämisestä. Ohjelmat korvasivat yhtiön aikaisemmat pitkän aikavälin kannustinjärjestelmät. Mainittujen pitkän aikavälin kannustinjärjestelmien tarkoituksena on edelleen kannustaa ja sitouttaa yhtiön avainhenkilöitä ja siten vahvistaa ja yhdenmukaistaa yhtiön avainhenkilöiden, yhtiön ja sen osakkeenomistajien tavoitteita. Kannustinjärjestelmiin sovelletaan työsuhteen jatkumisehtoa. Kannustinjärjestelmiin oli ohjelmien käynnistyessä oikeutettu osallistumaan neljä yhtiön avainhenkilöä.
 
  Lisäosakeohjelma koostuu alkusijoituksesta yhtiön osakkeisiin maaliskuussa 2020 toteutetussa osakeannissa sekä oikeudesta saada 31.3.2021 päättyvän odotusjakson jälkeen vastikkeetta yksi (1) lisäosake (bruttona) kutakin osakeannissa merkittyä odotusjakson päättyessä osallistujan hallussa olevaa yhtiön osaketta kohti lisäosakeohjelman ehtojen mukaisesti. Lisäosakeohjelman perusteella osallistujille annettavia lisäosakkeita koskee kolmen vuoden pituinen luovutusrajoitus, jonka aikana lisäosakkeita ei saa myydä, siirtää tai pantata eikä niihin liittyviä oikeuksia muutoin luovuttaa. Lisäosakeohjelman perusteella maksettavien osakepalkkioiden kokonaismäärä on enintään noin 0,2 miljoonaa osaketta (bruttona, josta puolet maksetaan osakkeina ja puolet rahaosuutena, jolla katetaan palkkiosta aiheutuvia veroja ja veronluonteisia maksuja).
 
  Suoriteperusteinen osakepalkkiojärjestelmä koostuu kolmesta vuosittain alkavasta yksittäisestä ohjelmasta. Kukin ohjelma sisältää kolmen vuoden pituisen ansaintajakson alkaen aina 1.1. sekä mahdollisen osakepalkkion maksamisen ansaintajakson päättyessä siltä osin kuin palkkion maksamisen edellytykset täyttyvät. Kunkin yksittäisen ohjelman alkaminen edellyttää yhtiön hallituksen erillistä hyväksyntää. Hallitus hyväksyi tilikaudella ensimmäisen osakepalkkiojärjestelmän alaisen ohjelman (LTI 2020–2022), jonka mukainen ansaintajakso alkoi 1.1.2020 ja jonka nojalla mahdollisesti suoritettavat osakepalkkiot maksetaan keväällä 2023 edellyttäen, että hallituksen ohjelmalle asettamat suoritustavoitteet saavutetaan. LTI 2020–2022-ohjelmaan sovellettavat suoritustavoitteet perustuvat Sievi Capitalin oman pääoman keskimääräiseen tuottoon. Jos LTI 2020–2022-ohjelmalle asetetut suoritustavoitteet saavutetaan kokonaisuudessaan, sen perusteella maksettavien osakepalkkioiden kokonaismäärä on enintään noin 0,4 miljoonaa osaketta (bruttona, josta puolet maksetaan osakkeina ja puolet rahaosuutena, jolla katetaan palkkiosta aiheutuvia veroja ja veronluonteisia maksuja).
 
  Yhtiökokous ja hallituksen valtuudet
 
  Sievi Capitalin 29.1.2020 kokoontunut ylimääräinen yhtiökokous päätti, että 31.12.2018 päättyneeltä tilikaudelta maksetaan lisäosinkona 0,15 euroa kutakin osaketta kohden. Osingon maksupäivä oli 12.2.2020. Lisäosingon maksu liittyi vuoden 2019 lopulla toteutettuun irtautumiseen iLOQ-sijoituksesta. Yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään yhdessä tai useammassa erässä osakeannista ja / tai osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta. Valtuutuksen nojalla annettavien osakkeiden lukumäärä voi olla yhteensä enintään 11 400 000 osaketta. Lisäksi yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään enintään 5 700 000 yhtiön oman osakkeen hankkimisesta yhdessä tai useammassa erässä. Valtuutukset ovat voimassa 30.6.2021 saakka ja niiden sisältöä on kuvattu tarkemmin 29.1.2020 julkaistussa pörssitiedotteessa yhtiökokouksen päätöksistä.
 
  Sievi Capital Oyj:n 29.4.2020 pidetty varsinainen yhtiökokous vahvisti vuoden 2019 tilinpäätöksen ja myönsi hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle vastuuvapauden tilikaudelta 2019. Yhtiökokous päätti 0,04 euron osakekohtaisen osingon jakamisesta. Osinko maksettiin 15.5.2020.
 
  Hallituksen jäseniksi valittiin vuoden 2021 varsinaisen yhtiökokouksen päättymiseen saakka uudelleen nykyiset jäsenet Kati Kivimäki, Asa-Matti Lyytinen, Tuomo Lähdesmäki, Taru Narvanmaa ja Klaus Renvall. Yhtiökokouksen jälkeen pidetyssä järjestäytymiskokouksessaan hallitus valitsi keskuudestaan puheenjohtajaksi Tuomo Lähdesmäen.
 
  Yhtiön tilintarkastajaksi valittiin uudelleen tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab, joka on ilmoittanut yhtiön päävastuulliseksi tilintarkastajaksi KHT Esa Kailialan.
 
  Liiketoiminnan merkittävimmät lähiajan riskit ja riskienhallinta
 
  Sievi Capitalin riskienhallinnan tavoitteena on riskien kokonaisvaltainen ja ennakoiva hallinta. Yhtiö pyrkii havaitsemaan ja tunnistamaan tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti yhtiön tavoitteiden saavuttamiseen pitkällä tai lyhyellä aikavälillä, ja käynnistää tarvittavat toimet tällaisten tekijöiden hallitsemiseksi. Riskienhallinnassa olennaisessa roolissa on riskienhallinta sijoituskohdetasolla, joka on keskeisin osin järjestetty kohdeyhtiöiden toimesta. Harjoittamalla aktiivista omistajaohjausta ja osallistumalla hallitustyöskentelyyn kohdeyhtiöissä Sievi Capital edistää riskienhallintaa kohdeyhtiötasolla.
 
  Sievi Capital harjoittaa sijoitustoimintaa. Yhtiön hallitus vahvistaa yhtiön strategian sekä toimintasuunnitelman, jossa määritellään muun muassa tavoitteet uusille sijoituksille sekä irtautumisille. Hallitus tekee sijoituspäätökset uusista pääomasijoituksista ja valvoo sijoitustoiminnan toteutusta. Yhtiön liiketoiminnasta, sijoitusstrategiasta sekä sijoitusten luonteesta johtuen Sievi Capitalin olennaisimmista riskeistä merkittävä osa liittyy yhtiön pääomasijoituskohteisiin ja niiden toiminnan riskeihin.
 
  Sievi Capital altistuu harjoittamansa sijoitustoiminnan kautta yleiselle markkinariskille sekä pääomasijoitusten yritysriskille. Yleisistä markkinariskeistä muun muassa osake- ja korkomarkkinoiden heilahtelut vaikuttavat yhtiön taloudelliseen tulokseen epäsuorasti sijoitusten arvonmuutosten kautta. Muutokset osake- ja korkomarkkinoilla heijastuvat myös listaamattomiin yhtiöihin kohdistuvien pääomasijoitusten käypiin arvoihin, koska niillä on vaikutusta Sievi Capitalin sijoituskohteiden arvostusmalleissaan käyttämiin diskonttauskorkoihin.  
 
  Pääomasijoitusten yritysriski koostuu muun muassa sijoituskohdeyhtiöiden markkina- ja kilpailutilanteisiin liittyvistä riskeistä, sijoituskohdeyhtiöiden strategisista riskeistä, operatiivisista riskeistä sekä rahoitusriskeistä, joista olennaisia ovat muun muassa maksuvalmius- ja korkoriski. Yhtiön tekemät pääomasijoitukset ovat kooltaan merkittäviä ja yhtiöllä oli katsauskauden lopussa pääomasijoituksia yhteensä neljässä yhtiössä. Ei ole takeita siitä, että sijoituskohdeyhtiöt tai toimialat, joihin yhtiö on sijoittanut tai tulevaisuudessa mahdollisesti sijoittaa, kehittyisivät tulevaisuudessa odotetulla tavalla. Myös pandemioilla voi olla merkittäviä suoria ja epäsuoria vaikutuksia kohdeyhtiöiden liiketoimintaan ja sen seurauksena Sievi Capitalin sijoitusten käypiin arvoihin. Sijoituskohdeyhtiöiden taloudelliset tulokset ja näkymät vaikuttavat Sievi Capitalin tulokseen sijoitusten arvonmuutosten kautta kohdeyhtiöiden talouskehityksen ja -ennusteiden vaikuttaessa merkittävässä määrin niihin tehtyjen sijoitusten käypiin arvoihin. Yksittäisen kohdeyhtiön toiminnan muutoksilla voi olla olennainen haitallinen vaikutus Sievi Capitalin liiketoimintaan, taloudelliseen asemaan, liiketoiminnan tulokseen tai tulevaisuuden näkymiin.
 
  Sievi Capitalin strategisista riskeistä merkittävimpiä ovat, pääomasijoitusten epälikvidistä luonteesta johtuen, sijoitukset uusiin kohteisiin. Riskiä hallitaan selektiivisen sijoitustoiminnan lisäksi sijoitusten huolellisella valmistelulla. Huolellisella valmistelulla tarkoitetaan muun muassa kattavien selvitysten tekemistä potentiaalisista sijoituskohteista ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Strategisiin riskeihin liittyy myös sijoituksista irtautuminen ja irtautumisten ajoittaminen. Yhtiön rakenne mahdollistaa joustavat irtautumisajat, mutta pääoman tuoton optimoimiseksi yhtiö pyrkii ajoittamaan irtautumiset tilanteisiin, joissa sijoituskohteelle ennalta suunniteltu arvonluontistrategia on Sievi Capitalin näkemyksen mukaan toteutettu ja markkinatilanne on irtautumiselle suosiollinen. Koska sijoituskohdeyhtiöiden ja yrityskauppamarkkinoiden toimintaympäristöt vaihtelevat, ei ole takeita siitä, että irtautumisen kannalta otolliset tilanteet vallitsevat samanaikaisesti yrityskauppamarkkinoiden suosiollisen tilanteen kanssa. Yhtiö pyrkii hallitsemaan tätä riskiä pitkäjänteisellä irtautumissuunnittelulla.
 
  Sievi Capitalin operatiivisiin riskeihin liittyy muun muassa riippuvuus avainhenkilöiden osaamisesta ja työpanoksesta yhtiön henkilöstömäärän ollessa pieni. Yhtiön avainhenkilöillä on keskeinen merkitys yhtiön strategian muodostamisessa, toteuttamisessa ja hallinnossa. Avainhenkilöriskiltä on pyritty suojautumaan muun muassa kannustinjärjestelyiden avulla.
 
  Sievi Capital Oyj:hin kohdistuvista rahoituksellisista riskeistä keskeisin on maksuvalmiusriski. Maksuvalmiusriskin hallinnalla varmistetaan, että yhtiöllä on riittävästi varoja erääntyvien maksujen suorittamiseksi ja lisäsijoitusten tekemiseksi kohdeyhtiöihin yhtiön arvonluontistrategian mukaisesti.
 
  Tulevaisuuden näkymät
 
  Sievi Capital jatkaa uusien sijoitusmahdollisuuksien selvittämistä strategiansa mukaisesti. Uusia sijoituksia suunnitellaan tehtävän keskimäärin 1-2 vuodessa, mutta toteutuvien sijoitusten määrä voi vaihdella vuosittain. Nykyisten sijoituskohteiden osalta jatketaan yhtiöiden liiketoimintojen aktiivista kehittämistä. Myös irtautumissuunnittelua ja irtautumismahdollisuuksien arviointia sijoituskohteiden osalta tullaan jatkamaan.
 
  Sievi Capital ei yhdistele tytäryrityksiään konsernilaskelmiin rivikohtaisesti, vaan sijoitukset yhtiöihin arvostetaan käypään arvoon tulosvaikutteisesti. Sijoitusten käypien arvojen muutoksella on olennainen vaikutus Sievi Capitalin tulokseen. Sijoitusten käypien arvojen kehitykseen vaikuttavat kohdeyhtiöiden oman kehityksen lisäksi muun muassa toimialojen ja kansantalouksien yleinen kehitys sekä näiden näkymien muutos, osake- ja korkomarkkinoiden kehitys sekä muut Sievi Capitalista riippumattomat tekijät. Lisäksi koronaviruspandemia lisää epävarmuutta kehityksen ennakoimisessa.
 
  Sievi Capitalin taloudellisena tavoitteena on vähintään 13 % oman pääoman tuotto, jonka saavuttamista yhtiö pitää pitkällä aikavälillä realistisena. Liiketoiminnan luonteen takia yhtiön lyhyen aikavälin tuloskehitykseen liittyy vaikeasti ennakoitavissa olevaa vaihtelua. Tämän vuoksi Sievi Capital ei anna arviota vuoden 2021 tuloskehityksestä.
 
  Hallituksen ehdotus voitonjaosta ja varsinainen yhtiökokous 2021
 
  Emoyhtiön jakokelpoiset varat 31.12.2020 olivat 38,0 milj. euroa. Hallitus ehdottaa yhtiökokoukselle, että 31.12.2020 päättyneeltä tilikaudelta maksetaan osinkoa 0,04 euroa osakkeelta. Tilinpäätöshetken osakkeiden lukumäärän perusteella osingon määrä on yhteensä 2,3 milj. euroa.
 
  Sievi Capital Oyj:n varsinainen yhtiökokous on suunniteltu pidettäväksi torstaina 29.4.2021. Yhtiökokouskutsu julkaistaan myöhemmin erillisenä tiedotteena.
 
  Katsauskauden jälkeiset tapahtumat
 
  Sievi Capitalin hallitus päätti 27.1.2021 uuden ohjelman käynnistämisestä osana yhtiön suoriteperusteisesta osakepalkkiojärjestelmää. Tämän LTI 2021–2023-ohjelman ansaintajakso alkoi 1.1.2021 ja ohjelman nojalla mahdollisesti suoritettavat osakepalkkiot maksetaan keväällä 2024 edellyttäen, että hallituksen ohjelmalle asettamat suoritustavoitteet saavutetaan. Ohjelmaan sovellettavat suoritustavoitteet perustuvat Sievi Capitalin oman pääoman keskimääräiseen tuottoon. Ohjelmaan on oikeutettu osallistumaan viisi yhtiön avainhenkilöä. Jos ohjelmalle asetetut suoritustavoitteet saavutetaan kokonaisuudessaan, sen perusteella maksettavien osakepalkkioiden kokonaismäärä on enintään noin 0,3 miljoonaa Sievi Capitalin osaketta (bruttona, josta puolet maksetaan osakkeina ja puolet rahaosuutena).
 
  Sievi Capital vastaanotti Jussi Capital Oy:ltä 11.2.2021 liputusilmoituksen, jossa yhtiö ilmoitti osuutensa Sievi Capital Oyj:n osakkeista ja äänistä alittaneen kolmenkymmenen prosentin rajan 11.2.2021.
 
  Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä
 
  Sievi Capitalin selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä julkaistaan hallituksen toimintakertomuksesta erillisenä raporttina 24.2.2021 ja se on julkaisunsa jälkeen saatavilla myös yhtiön verkkosivuilla osoitteessa www.sievicapital.fi.

 

 

  Selvitys muista kuin taloudellisista tiedoista
 
  Tämä on Sievi Capital Oyj:n selvitys muista kuin taloudellisista tiedoista. Selvityksessä kerromme, kuinka Sievi Capital huolehtii konsernina ympäristöasioista, sosiaalisista asioista ja henkilöstöstä, ihmisoikeuksien kunnioittamisesta sekä korruption ja lahjonnan vastaisesta toiminnasta.
 
  Emoyhtiö Sievi Capital Oyj antaa vuosittain koko konsernin laajuisen selvityksen, jonka hallitus hyväksyy. Tilikauden 2020 selvitys kattaa emoyritys Sievi Capital Oyj:n sekä konserniin tilikauden aikana kuuluneet tytäryritykset alakonserneineen. Konsernin osaksi helmikuussa 2020 tullut Nordic Rescue Group ja konsernista yrityskaupan kautta joulukuussa 2020 poistunut Suvanto Trucks ovat yhdistelty selvitykseen koko vuoden 2020 osalta. Konsernin osaksi joulukuussa 2020 tullutta Logistikas-alakonsernia ei ole yhdistelty tähän selvitykseen. Sievi Capitalin muusta raportoinnista poiketen tässä selvityksessä tunnusluvut on laskettu Sievi Capital Oyj:n ja sen tytäryritysten yhteenlasketuista luvuista.
 
  Perustuen EU:n direktiiviin (2014/95/EU) kirjanpitolaki edellyttää pörssiyhtiöitä raportoimaan edellä mainituista asioista. Kustakin asiasta yhtiön tulee kertoa mm. seuraavista asioista:
  -          Toimintaperiaatteet (politiikat) sekä sovelletut riittävän huolellisuuden turvaavat menetelmät (DD)
  -          Riskit ja riskienhallinta
  -          Tulokset
  -          Tärkeimmät liiketoiminnalle merkitykselliset muut kuin taloudelliset KPI-tunnusluvut (1)
 
  (1) KPI eli Key Performance Indicator tarkoittaa tässä selvityksessä Sievi Capitalin määrittämää tunnuslukua muista kuin taloudellisista tiedoista
 
  KPI-tunnusluvut aihealueittain
  Ympäristö Sähkönkulutus, MWh
  Sosiaaliset asiat ja työntekijät Sairauspoissaoloaste, %
    Henkilöstön vaihtuvuus, %
  Ihmisoikeuksien kunnioittaminen Ilmiantokanavan kautta tehdyt ilmoitukset
  Korruption ja lahjonnan torjunta Ilmiantokanavan kautta tehdyt ilmoitukset
   
  Sievi Capital noudattaa eettistä ohjeistusta (code of conduct), joka velvoittaa koko konsernia. Eettinen ohjeistus sisältää ohjeita velvollisuuksistamme liiketoimintaympäristöämme, työntekijöitämme, liikekumppaneitamme ja yhteiskuntaa kohtaan. Eettisen ohjeistuksen periaatteet muodostavat säännöstön, joka ohjaa toimintaamme lainsäädäntöä syvemmälle: Tavoitteena on kehittää liiketoimintaa vahvoihin eettisiin periaatteisiin nojautuen kaikessa tekemisessä.
 
  Sievi Capital on sitoutunut toimimaan vastuullisena sijoittajana ja aktiivisena omistajana. Vastuullisen sijoittamisen periaatteet on liitetty osaksi Sievi Capitalin sijoitusten päätöksentekoprosessia ja omistajakäytäntöjä. Uusia sijoituspäätöksiä tehtäessä ja sijoituskohteita kehittäessä Sievi Capital näkee tärkeänä ymmärtää sijoituskohteiden ympäristöön, sosiaalisiin asioihin ja hyvään hallintotapaan liittyviä riskejä ja mahdollisuuksia niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä. Sievi Capitalin hallitus seuraa säännöllisesti vastuullisen sijoittamisen käytännön toteutumista ja kehittymistä kohdeyhtiöissä
 
  Liiketoimintamalli
 
  Sievi Capital Oyj on pörssilistattu pääomasijoitusyhtiö, joka tekee sijoituksia pieniin ja keskisuuriin suomalaisiin yrityksiin, joiden liiketoiminta on kannattavaa ja kassavirtapositiivista. Sijoitustoimintamme on pitkäjänteistä työtä kohdeyritysten johdon ja kanssaomistajien kumppanina. Aktiivisena enemmistöomistajana tuemme kohdeyritystemme kasvua, tuloksellisuutta ja arvon rakentamista. Sijoitukset tehdään suoraan omasta taseesta, mikä tekee sijoitustoiminnasta ketterää ja läpinäkyvää.
 
  Sievi Capital etsii aktiivisesti yrityksiä, joilla se uskoo olevan edellytyksiä kasvaa toimialansa parhaimmistoon. Kohdeyritysten johdon ja kanssaomistajien kumppanina rohkaisemme harkittuun riskinottoon ja yritysjärjestelyihin, sekä liiketoiminnan kasvuharppauksiin ja uusiin avauksiin. Kehitämme kohdeyhtiöidemme organisaatioita ja prosesseja, sekä optimoimme yhtiöiden rahoitusratkaisuja. Tavoittelemme aina kohdeyhtiöiden merkittävää kasvua ja arvonluontia, joka realisoituu irtautumishetkellä.
 
  Kasvu ja arvonluonti tulee saavuttaa vastuullisin ja eettisin keinoin. Yhteiskuntavastuullisuus on tärkeä osa sijoitusprosessiamme ja vaadimme kohdeyhtiöiltämme sitoutumista vastuullisen liiketoiminnan kehittämiseen. Uskomme vastuullisen liiketoiminnan rakentavan aitoa lisäarvoa ja kilpailuetua pitkällä aikavälillä.
 
  Sievi Capitalin liiketoiminnalle on ominaista, että sijoitusten määrä, koko ja toimiala voivat vaihdella ajoittain merkittävästikin: toisinaan tehdään uusia sijoituksia, olemassa olevissa sijoituksissa tapahtuu muutoksia ja toisinaan irtaudutaan sijoituksista. Tämä vaikeuttaa konsernitasoisten muiden kuin taloudellisten tietojen vertailua eri vuosien välillä, kun konserniyritykset, joista tiedot kerätään, muuttuvat.

 

 

  Ympäristöasiat
 
  Sievi Capital -konserni tuntee vastuunsa ympäristöasioissa ja pyrkii vähentämään ympäristön kuormitusta sekä vaalimaan kestävän kehityksen periaatteita. Noudatamme ympäristölainsäädäntöä ja käytäntöjä, jotka suojelevat ja ylläpitävät ympäristöä. Edellytämme myös kaikilta sidosryhmiltämme ympäristölakien ja -määräysten noudattamista, ja arvioimme säännöllisesti omassa toiminnassamme mahdollisia ympäristöriskejä ja niiden vaikutuksia.
 
  Pyrkimyksenämme on ympäristöystävällisten ratkaisujen käyttäminen ja kehittäminen. Pyrimme parantamaan toimintojemme energiatehokkuutta, vähentämään jätteen määrää ja suojelemaan ympäristöä. Asetamme mahdollisuuksien mukaan, ja jos se on käytännöllistä, etusijalle ekologisesti kestävät toimittajien tuotteet ja palvelut.
 
  Sievi Capital on tunnistanut konsernin keskeiseksi ympäristöön liittyväksi KPI-tunnusluvuksi sähkönkulutuksen. Konsernin yhtiöt toimivat erilaisilla toimialoilla ja sähkönkulutuksen osalta energian käyttö vaihtelee yhtiöiden välillä. Sievi Capitalin konserniyhtiöt eivät toimi energiaintensiivisessä teollisuudessa, joten Sievi Capital arvioi konsernin ympäristöriskin alhaiseksi.
 
  Konsernin yhtiöt raportoivat sähkönkulutuksensa kaikista toiminnassa mukana olevista kiinteistöistä. Kulutustiedot kerätään energiayhtiöiden raporteista ja yhtiöiden luvut lasketaan yhteen.
   
  Mittari 2020 2019
  Sähkönkulutus, MWh 12 305 11 259
   
  Sosiaaliset asiat ja henkilöstö
 
  Työntekijöiden hyvinvointi ja työtyytyväisyys ovat ensiarvoisen tärkeitä Sievi Capital -konsernin menestykselle. Pyrimme luomaan kaikille työntekijöillemme tavoitellun työpaikan, jossa heitä kohdellaan yhtäläisellä kunnioituksella ja arvokkuudella. Lisäksi edistämme yhtäläisten mahdollisuuksien ja monimuotoisuuden kulttuuria. Minkäänlaista häirintää, syrjintää tai ahdistelua ei hyväksytä.
 
  Konserniyhtiöiden edustajilta ja kumppaneilta odotetaan tasa-arvoista kohtelua ja kunnioitusta kaikkia ihmisiä kohtaan sukupuolesta, kansallisuudesta, uskonnosta, rodusta, iästä, vammaisuudesta, seksuaalisesta suuntauksesta, poliittisista mielipiteistä, ammattiliiton jäsenyydestä taikka yhteiskunnallisesta tai etnisestä alkuperästä riippumatta.
 
  Tarjoamme turvallisen ja terveellisen työympäristön sovellettavien lakien ja säännösten mukaisesti. Tavoitteemme on estää työaikana tapahtuvat onnettomuudet ja vähentää terveyteen ja turvallisuuteen liittyviä riskejä työpaikalla.
 
  Eettisestä ohjeistuksesta ja konserniyhtiöiden vastuullisuuteen liittyvästä perehdytyksestä huolimatta aina on olemassa riski, että konsernin omassa toiminnassa ja konsernin toimitusketjussa tapahtuu yksittäisten henkilöiden terveyttä ja työturvallisuutta heikentäviä toimia. Tällaiset toimet voivat vahingoittaa myös Sievi Capitalin mainetta. Konsernin sosiaalisiin asioihin ja henkilöstöön liittyviä riskejä pyritään hallitsemaan jatkuvalla seurannalla ja mahdollisiin ongelmiin aikaisessa vaiheessa ripeästi puuttumalla.
 
  Konsernissa seurataan säännöllisesti työntekijöiden sairauspoissaoloja sekä henkilöstön vaihtuvuutta. Tietoja kerätään sekä henkilöstöhallinnon, palkanlaskennan että työterveyden tilastoista. Näistä tiedoista johdetaan konsernin seuraavat ei-taloudelliset tunnusluvut:
   
  Mittari 2020 2019
  Sairauspoissaoloaste, % (1) 4,0 4,2
  Henkilöstön vaihtuvuus, % (2) 12,0 18,7
  (1) Sairauspoissaolopäivien määrä tilikaudella 1.1.–31.12. / teoreettinen säännöllinen työaika päivinä tilikaudella * 100. Poissaoloaikaan lasketaan tilikauden sairasajan- ja tapaturma-ajan sekä lapsen sairauteen liittyvät poissaolot.
  (2) Palveluksesta irtisanoutuneiden henkilöiden määrä 1.1.–31.12. / henkilöstön keskimääräinen määrä tilikaudella * 100
 
  Ihmisoikeuksien kunnioittaminen
 
  Sievi Capital -konsernissa kunnioitetaan ja noudatetaan Yhdistyneiden Kansakuntien ihmisoikeuksien yleismaailmallisessa julistuksessa määriteltyjä periaatteita sekä kaikkia kansainvälisesti tunnustettuja ihmisoikeuksia, kuten ihmisten tasa-arvoisuus, syrjinnän kielto sekä mielipiteen- ja uskonnonvapaus. Lisäksi konsernissa noudatetaan työlainsäädäntöä ja työehtosopimuksia. Sievi Capital pyrkii rakentamaan toimintatapansa ja käytäntönsä siten, että ihmisoikeuksien kunnioittaminen tulee huomioiduksi kaikessa yhtiön toiminnassa. Koko konsernia koskevassa eettisessä ohjeistuksessaan Sievi Capital kieltää kaiken ihmisoikeuksia loukkaavan toiminnan sekä ohjeistaa henkilöstölle kanavan mahdollisista rikkomuksista ilmoittamiselle.
 
  Sievi Capital arvioi konsernin ihmisoikeuksien kunnioittamiseen liittyvän riskin alhaiseksi, mutta siitä huolimatta on olemassa riski, että konsernin omassa toiminnassa ja konsernin toimitusketjussa loukataan ihmisoikeuksia. Nämä loukkaukset voivat vaikuttaa kielteisesti yksittäisiin henkilöihin ja vahingoittaa myös Sievi Capital Oyj:n mainetta.
 
  Sievi Capitalin konserniyrityksissä on otettu käyttöön ilmiantokanavat, jotka toimivat omalla tavallaan kunkin organisaation rakenteesta ja koosta riippuen. Konsernin uusin kohdeyhtiö, joulukuussa 2020 hankittu Logistikas, ottaa ilmiantokanavan käyttöön vuonna 2021. Ilmiantokanavan rakenteesta riippumatta periaatteena on tarjota työntekijöille mahdollisuus kertoa luottamuksellisesti mahdollisista konsernin eettiseen ohjeistukseen liittyvistä huolenaiheista.
 
  Rohkaisemme konsernin työntekijöitä raportoimaan mahdollisista lainsäädännön ja eettisen ohjeistuksen rikkomuksista tai huolenaiheista sekä konsernin omassa että kumppaneidemme toiminnassa. Kaikki saapuneet ilmoitukset käsitellään luottamuksellisesti ja tutkitaan huolellisesti. Hyvässä tarkoituksessa tällaisista rikkomuksista ilmoittaville henkilöille ei koidu mitään haitallisia työhön liittyviä seuraamuksia. Eettisen ohjeistuksen rikkominen voi johtaa asianmukaisiin kurinpitotoimiin sisältäen työ- tai vastaavan sopimuksen irtisanomisen.
 
  Vuonna 2020 ilmiantokanavan kautta ei tullut tietoon ihmisoikeuksien kunnioittamiseen liittyviä rikkomuksia.
 
  Korruption ja lahjonnan torjunta
 
  Sievi Capital -konserni noudattaa voimassa olevia lakeja ja asetuksia sekä edistää reilua ja rehellistä kilpailua. Noudatamme sovellettavaa kilpailulainsäädäntöä ja pidättäydymme osallistumasta laittomiin toimiin tai toteuttamasta sellaisia. Konsernin yhtiöt eivät osallistu kartelleihin eivätkä keskustele kilpailijoiden kanssa sopimusehdoista, hinnoista tai muista kilpailuun liittyvistä asioista.
 
  Kiellämme korruption ja lahjonnan kaikessa toiminnassamme. Emme maksa lahjuksia tai muita laittomia maksuja emmekä valtuuta tällaisia maksuja saavuttaaksemme tai ylläpitääksemme liiketoimintaa. Tiedostamme, että kohtuullinen huomaavaisuus on tavanomaista liiketoimintasuhteissa, mutta kiellämme kaiken lahjonnan ja lahjojen vastaanottamisen, jota ei voida pitää tavanmukaisena, kohtuullisena ja lakien mukaisena, tai joka voidaan tulkita yritykseksi vaikuttaa liiketoimintaan. Aihealue sisältyy Sievi Capital -konsernin eettiseen ohjeistukseen.
 
  Emme hyväksy, edistä emmekä tue rahanpesua. Harjoitamme liiketoimintaa vain hyvämaineisten osapuolten kanssa, jotka harjoittavat laillista liiketoimintaa ja joiden varat ovat peräisin laillisista lähteistä.
 
  Sievi Capital arvioi konsernin korruption ja lahjonnan torjuntaan liittyvän riskin alhaiseksi, mutta siitä huolimatta on olemassa riski, että konsernin omassa toiminnassa ja konsernin toimitusketjussa esiintyy korruptiota ja lahjontaa. Vaikka konsernin omiin toimintoihin ei arvioiden perusteella liitetä suurta korruption tai lahjonnan riskiä, Sievi Capital pyrkii sisällyttämään vastuulliset liiketoimintakäytännöt kaikkiin toimintansa osa-alueisiin sekä ylläpitämään keskustelua riskien olemassaolosta konserniyhtiöissä.
 
  Vuonna 2020 ilmiantokanavan kautta ei tullut tietoon korruptioon tai lahjontaan liittyviä rikkomuksia.

 

 

 
  KONSERNITILINPÄÄTÖS (IFRS)
 
  Konsernin laaja tuloslaskelma
   
  EUR Liitetieto   1.1.-31.12.2020   1.1.-31.12.2019
 
  Osinkotuotot 2   3 195 236   528 488
  Korkotuotot 2   5 929   4 583
  Tuotot yhteensä 3 201 164   533 071
 
  Sijoitusten realisoituneet voitot / tappiot & kulut 3   -2 868 648   11 000 167
  Sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset 3   12 957 093   5 693 536
  Henkilöstökulut 4   -993 242   -690 962
  Poistot ja arvonalentumiset 6   -52 268   -51 859
  Liiketoiminnan muut kulut 7   -593 103   -503 954
 
  Liikevoitto 11 650 996   15 979 998
 
  Rahoitustuotot 8   20 480   4 090
  Rahoituskulut 8   -75 491   -107 123
 
  Tulos ennen veroja 11 595 984   15 876 966
 
  Tuloverot 9   -1 701 698   -3 069 673
 
  Tilikauden tulos 9 894 286   12 807 292
       
  Tilikauden tuloksen jakautuminen
  Emoyhtiön omistajille 9 894 286   12 807 292
 
  Tuloksesta laskettu osakekohtainen tulos:
  Laimentamaton osakekohtainen tulos (eur) 10   0,17   0,22
  Laimennusvaikutuksella oikaistu osakekohtainen tulos (eur) 10   0,17   0,22

 

 

 
  Konsernin tase
   
  EUR Liitetieto   31.12.2020   31.12.2019
 
  VARAT
  Pitkäaikaiset varat
  Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet 11   14 703   17 650
  Käyttöoikeusomaisuuserät 12   12 203   59 208
  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset 13   72 427 848   48 484 134
  Pitkäaikaiset saamiset 16   11 730   245 438
  Laskennalliset verosaamiset 17   1 387 163   406 354
  73 853 647   49 212 785
 
  Lyhytaikaiset varat
  Siirtosaamiset ja muut saamiset 18   1 038 206   38 293
  Rahavarat 19   8 607 973   32 259 532
  9 646 179   32 297 825
 
  Varat yhteensä 83 499 825   81 510 610
       
  OMA PÄÄOMA JA VELAT
  Oma pääoma
  Osakepääoma 15 178 568   15 178 568
  Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto 12 885 510   12 664 002
  Kertyneet voittovarat 49 233 337   50 220 039
  Oma pääoma yhteensä 20   77 297 415   78 062 608
 
  Pitkäaikaiset velat
  Vuokrasopimusvelat 21   0   12 047
  Laskennalliset verovelat 17   5 807 949   3 125 446
  Muut velat 21   19 425   38 850
  5 827 374   3 176 343
 
  Lyhytaikaiset velat
  Vuokrasopimusvelat 21   12 408   47 664
  Ostovelat ja muut velat 21   362 628   223 995
    375 036   271 659
 
  Velat yhteensä 6 202 410   3 448 002
 
  Oma pääoma ja velat yhteensä 83 499 825   81 510 610

 

 

 
  Konsernin rahavirtalaskelma
   
  EUR Liitetieto   1.1.-31.12.2020 1.1.-31.12.2019
   
  Liiketoiminnan rahavirrat
  Tilikauden voitto 9 894 286 12 807 292
  Oikaisut tilikauden tulokseen 22  
  Verot 1 701 698 3 069 673
  Muut oikaisut -13 079 525 -17 071 882
  Käyttöpääoman muutokset
  Velkojen muutokset 120 481 -25 058
  Saamisten muutokset 88 28 413
  Sijoitusten hankinnat -14 792 410 0
  Sijoitusten luovutustuotot ja luovutuksiin liittyvät kulut -62 859 45 022 673
  Lainasaamisten takaisinmaksu 233 708 0
  Saadut korot 26 408 4 090
  Maksetut rahoituskulut -9 498 -107 123
  Saadut osingot 3 195 236 528 488
  Maksetut verot -1 278 -6 910 000
  Liiketoiminnan nettorahavirta -12 773 664 37 346 567
 
  Investointien rahavirrat
  Investoinnit aineellisiin ja aineettomiin hyödykkeisiin -1 954 -17 775
  Investointien nettorahavirta -1 954 -17 775
 
  Rahoituksen rahavirrat
  Sijoitukset muihin rahoitusvaroihin -23 600 000 0
  Luovutukset muista rahoitusvaroista 23 534 006 0
  Pitkäaikaisten lainojen takaisinmaksu 0 -6 000 000
  Vuokrasopimusvelkojen takaisinmaksu -47 664 -45 473
  Osakeanti 221 508 0
  Maksetut osingot -10 983 792 -1 732 963
  Rahoituksen nettorahavirta -10 875 942 -7 778 436
 
  Rahavarojen muutos -23 651 559 29 550 355
  Rahavarat 1.1. 32 259 532 2 709 177
  Rahavarat 31.12. 19   8 607 973 32 259 532
   
   
  Rahoitusvelkojen muutokset koostuvat ainoastaan rahavirtavaikutteisista muutoksista.

 

 

  Laskelma konsernin oman pääoman muutoksista
   
    Emoyrityksen omistajille kuuluva oma pääoma
  1000 EUR Liitetieto Osakepääoma Sijoitetun vapaan pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Oma pääoma yhteensä
   
  Oma pääoma 1.1.2020 15 179 12 664 50 220 78 063
  Laaja tulos
  Tilikauden tulos 9 894 9 894
  Liiketoimet omistajien kanssa
  Osakeanti 222   222
     Osingonjako -10 984 -10 984
  Osakepohjaiset kannustinjärjestelmät 103 103
  Oma pääoma 31.12.2020 20 15 179 12 886 49 233 77 297
   
   
   
    Emoyrityksen omistajille kuuluva oma pääoma
  1000 EUR Liitetieto Osakepääoma Sijoitetun vapaan pääoman rahasto Kertyneet voittovarat Oma pääoma yhteensä
   
  Oma pääoma 1.1.2019 15 179 12 664 39 146 66 988
  Laaja tulos
  Tilikauden tulos 12 807 12 807
  Liiketoimet omistajien kanssa
     Osingonjako -1 733 -1 733
  Oma pääoma 31.12.2019 20 15 179 12 664 50 220 78 063

 

 

  KONSERNITILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT
 
  KONSERNITILINPÄÄTÖKSEN LAATIMISPERIAATTEET
 
  1. Perustiedot
 
  Sievi Capital Oyj on pörssilistattu (Nasdaq Helsinki) pääomasijoitusyhtiö, joka tekee sijoituksia pieniin ja keskisuuriin suomalaisiin yrityksiin. Sievi Capital on kohdeyritysten johdon ja kanssaomistajien kumppani, joka aktiivisena omistajana tukee kohdeyritysten kasvua, tuloksellisuutta ja arvon rakentamista.
 
  Konsernin emoyhtiö Sievi Capital Oyj on suomalainen julkinen osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Sievi ja rekisteröity osoite Aleksanterinkatu 17, 00100 Helsinki. Yhtiön osake on noteerattu Nasdaq Helsinki Oy:ssä.
 
  2. Tilinpäätöksen laatimisperusta
 
  Sievi Capitalin tilinpäätös on laadittu kansainvälisten tilinpäätösstandardien (International Financial Reporting Standards, IFRS) mukaisesti ja sitä laadittaessa on noudatettu 31.12.2020 voimassa olleita IAS- ja IFRS-standardeja sekä SIC- ja IFRIC-tulkintoja. Kansainvälisillä tilinpäätösstandardeilla tarkoitetaan Suomen kirjanpitolaissa ja sen nojalla annetuissa säännöksissä kansainvälisten tilinpäätösstandardien soveltamisesta annetussa Euroopan parlamentin ja neuvoston asetuksessa (EY) N:o 1606/2002 säädetyn menettelyn mukaisesti yhteisössä sovellettaviksi hyväksyttyjä standardeja ja niistä annettuja tulkintoja. Tilinpäätöksen liitetiedot ovat myös suomalaisen, IFRS-säännöksiä täydentävien kirjanpito- ja yhteisölainsäädännön mukaiset.
 
  Tilinpäätöstiedot esitetään euroina, oman pääoman laskelma ja liitetiedot tuhansina euroina. Sievi Capitalin tytär- ja osakkuusyrityssijoitukset arvostetaan käypään arvoon. Muiden tilinpäätöserien arvostaminen perustuu alkuperäisiin hankintamenoihin, ellei laatimisperiaatteissa ole muuta kerrottu. Kaikki esitetyt luvut on pyöristetty, joten yksittäisten lukujen yhteenlaskettu summa saattaa poiketa esitetystä summaluvusta. Tilinpäätös laaditaan kalenterivuodelta, joka on Sievi Capitalin raportointikausi.
 
  3. Sijoitusyhteisö
 
  Sievi Capital Oyj on sijoitusyhteisö. Sijoitusyhteisö on IFRS:n mukaan yhteisö,
 
  •     joka saa yhdeltä tai useammalta sijoittajalta rahaa siinä tarkoituksessa, että kyseiselle sijoittajalle (tai kyseisille sijoittajille) tuotetaan sijoitusten hallinnointipalveluja;
  •     joka sitoutuu sijoittajaansa (tai sijoittajiaan) kohtaan siihen, että sen liiketoiminnan tarkoituksena on rahan sijoittaminen yksinomaan tuoton hankkimiseksi pääoman arvon nousuna, sijoitustuottoina tai näinä molempina. Sijoitustuottoja ovat esimerkiksi osingot, korkotuotot tai vuokratuotot; ja
  •     jonka sijoituksista olennainen osa arvostetaan ja niiden tuloksellisuutta arvioidaan käypään arvoon perustuen.
 
  Se, että jokin edellä olevista tyypillisistä ominaispiirteistä puuttuu, ei estä yhteisön luokittelemista sijoitusyhteisöksi. Sijoitusyhteisön on sovellettava konsernitilinpäätökseen yhdistelemistä koskevaa poikkeusta. Siten Sievi Capitalin omistamat tytäryrityssijoitukset käsitellään rahoitusinstrumentteina ja arvostetaan taseessa käypään arvoon, eikä niitä yhdistellä tilinpäätöksen eri eriin rivi riviltä. Tytäryrityssijoitukset esitetään taseessa nettomääräisesti yhdistettynä yhdelle riville Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset. Sijoitusten käypien arvojen muutokset kirjataan tulosvaikutteisesti ja ne esitetään tuloslaskelman erissä sijoitusten realisoituneet voitot/tappiot tai sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset riippuen arvonmuutosten luonteesta. Käsittelytavan perusteena on se, että sijoitusyhteisön kannalta käypää arvoa käyttämällä tuotetaan merkityksellisempää informaatiota. Konsernin sisäisiä eriä, jotka hankintamenetelmää sovellettaessa eliminoitaisiin, ei eliminoida. Sievi Capital ei myöskään sovella liiketoimintojen yhdistämisiin IFRS 3 Liiketoimintojen yhdistäminen -standardia, kun se saa määräysvallan toisessa yhteisössä.
 
  Osakkuusyrityssijoitusten kirjanpitokäsittelyä on kuvattu osiossa Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset.
 
  Tarkemmat tiedot Sievi Capitalin sijoituksista tilinpäätöshetkellä on esitetty tilinpäätöksen liitetiedossa 13.
 
  4. Ulkomaan rahan määräiset erät
 
  Sievi Capitalin tilinpäätös esitetään euroina, joka on emoyrityksen toiminta- ja esittämisvaluutta.
 
  Valuuttamääräiset liiketapahtumat kirjataan toimintavaluutan määräisiksi tapahtumapäivän valuuttakursseilla. Syntyneet kurssierot kirjataan tulosvaikutteisesti. Rahoituksen kurssierot esitetään nettomääräisinä rahoitustuotoissa ja -kuluissa.
 
  Muiden kuin euromääräisten tytär- ja osakkuusyrityssijoitusten euroiksi muuntamisesta johtuvat kurssierot sisältyvät erään Sijoitusten arvonmuutokset.
 
  5. Rahoitusvarat ja -velat
 
  Sijoitukset ja rahoitusinstrumentit luokitellaan käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvostettaviin rahoitusvaroihin ja -velkoihin, lainoihin ja muihin saamisiin, ja jaksotettuun hankintamenoon kirjattuihin velkoihin. Sievi Capital luokittelee rahoitusvarat ja -velat hankintahetkellä hankinnan tarkoituksen perusteella. Rahoitusvarojen ostot ja myynnit kirjataan kaupantekopäivänä.
 
  Rahoitusvarat on luokiteltu konsernin rahoitusvarojen hallinnoinnissa noudattaman liiketoimintamallin mukaisesti ja sopimusperusteisten rahavirtaominaisuuksien perusteella ryhmiin, jotka määräävät niiden arvostusperusteet. Rahoitusvarat on luokiteltu käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattaviin rahoitusvaroihin ja jaksotettuun hankintamenoon arvostettaviin.
 
  5.1 Rahoitusvarat
 
  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset
 
  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattaviin sijoituksiin kuuluvat sijoitukset tytär- ja osakkuusyrityksiin. Sijoitukset arvostetaan käypiin arvoihin jokaisena raportointipäivänä ja käyvän arvon muutokset kirjataan tilikauden tulokseen sillä tilikaudella, jonka aikana ne ovat syntyneet. Sijoitusten käypien arvojen muutokset kirjataan tulosvaikutteisesti ja ne esitetään tuloslaskelman erissä sijoitusten realisoituneet voitot/tappiot tai sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset riippuen arvonmuutosten luonteesta. Käypien arvojen määritysperusteita on kuvattu laatimisperiaatteissa kohdassa 6.
 
  Tytäryritykset
 
  Tytäryritykset ovat yrityksiä, joissa emoyrityksellä on määräysvalta. Määräysvallan katsotaan syntyvän, kun Sievi Capital olemalla osallisena yhteisössä altistuu yhteisön muuttuvalle tuotolle tai Sievi Capital on oikeutettu sen muuttuvaan tuottoon ja yhtiö pystyy vaikuttamaan tähän tuottoon käyttämällä yhteisöä koskevaa valtaansa. Määräysvalta perustuu yleensä emoyrityksen välittömään tai välilliseen yli 50 prosentin omistusosuuteen tytäryrityksen äänivallasta. Mikäli tosiasiat tai olosuhteet myöhemmin muuttuvat, Sievi Capital arvioi uudelleen onko sillä vielä määräysvalta yhteisössä. Sievi Capital soveltaa sijoitusyhtiönä konsernitilinpäätökseen yhdistelemistä koskevaa poikkeusta. Sijoitukset tytäryrityksiin käsitellään rahoitusinstrumentteina käypään arvoon tulosvaikutteisesti, eikä niihin sovelleta IFRS10:n mukaisia yhdistelytoimenpiteitä. Nämä osuudet esitetään taseessa yhdellä rivillä Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset. Sijoitusten käypien arvojen muutokset kirjataan tulosvaikutteisesti ja ne esitetään tuloslaskelman erissä sijoitusten realisoituneet voitot/tappiot tai sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset riippuen arvonmuutosten luonteesta.
 
  Osakkuusyritykset
 
  Osakkuusyritykset ovat yrityksiä, joissa Sievi Capitalilla on huomattava vaikutusvalta. Huomattava vaikutusvalta syntyy pääsääntöisesti silloin, kun yhtiö omistaa yli 20 % yrityksen äänivallasta tai kun Sievi Capitalilla on muutoin huomattava vaikutusvalta mutta ei määräysvaltaa.
 
  Sievi Capital on päättänyt käyttää pääomaosuusmenetelmän soveltamista koskevaa helpotusta (IAS 28). Kuten tytäryrityssijoitukset, myös sijoitukset osakkuusyrityksiin käsitellään rahoitusinstrumentteina käypään arvoon tulosvaikutteisesti, eikä niihin sovelleta pääomaosuusmenetelmää. Nämä osuudet esitetään taseessa yhdellä rivillä Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset. Osakkuusyrityssijoitusten käypien arvojen muutokset kirjataan tulosvaikutteisesti ja ne esitetään tuloslaskelman erissä sijoitusten realisoituneet voitot/tappiot tai sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset riippuen arvonmuutosten luonteesta.
 
  Jaksotettuun hankintamenoon arvostettavat rahoitusvarat
 
  Jaksotettuun hankintamenoon arvostettavat rahoitusvarat ovat julkisesti noteeraamattomia muita kuin johdannaissopimuksia, joilla on kiinteä tai määriteltävissä oleva maksupäivä, eikä Sievi Capital pidä niitä kaupankäyntitarkoituksessa. Tähän erään kuuluvat myyntisaamiset ja muut saamiset. Jaksotettuun hankintamenoon arvostettavat rahoitusvarat arvostetaan efektiivisen koron menetelmällä jaksotettuun hankintamenoon. Ne kirjataan pitkäaikaisiin varoihin, jos niiden eräpäivä on enemmän kuin 12 kuukautta raportointipäivän jälkeen. Myyntisaamiset arvostetaan hankintamenoon vähennettynä odotettavissa olevilla luottotappioilla. Epävarmojen saamisten määrä arvioidaan tapauskohtaisesti. Luottotappiot kirjataan kuluksi tuloslaskelmaan. Lainat tytär- ja osakkuusyrityksille käsitellään rahoitusinstrumentteina käypään arvoon tulosvaikutteisesti samalla tavalla kuin osakesijoitukset kyseisiin yhtiöihin.
 
  Rahavarat
 
  Rahavarat koostuvat käteisvaroista, pankkitileillä olevista varoista ja lyhytaikaisista pankkitalletuksista. Rahavaroihin luokitelluilla erillä on enintään kolmen kuukauden maturiteetti hankinta-ajankohdasta lukien. Ne ovat helposti vaihdettavissa etukäteen tiedossa olevaan määrään käteisvaroja ja niiden arvonmuutosten riski on vähäinen.
 
  5.2 Rahoitusvelat
 
  Rahoitusvelat jaetaan kahteen ryhmään: käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvostettaviin rahoitusvelkoihin (johdannaisvelat) sekä jaksotettuun hankintamenoon arvostettaviin rahoitusvelkoihin (muut rahoitusvelat). Sievi Capitalilla ei ollut johdannaisvelkoja tilinpäätöshetkellä.
 
  Rahoitusvelka merkitään kirjanpitoon alun perin käypään arvoon ja se arvostetaan myöhemmin edellä mainitun luokittelun perusteella joko jaksotettuun hankintamenoon efektiivisen koron menetelmällä tai käypään arvoon. Rahoitusvelka luokitellaan lyhytaikaiseksi, ellei Sievi Capitalilla ole ehdotonta oikeutta siirtää velan maksua vähintään 12 kuukauden päähän raportointikauden päättymispäivästä. Vieraan pääoman menot kirjataan rahoituskuluiksi sillä tilikaudella, jonka aikana ne ovat syntyneet.
 
  6. Sijoitusten käypien arvojen määrittäminen
 
  Käypä arvo on rahamäärä, joka saataisiin omaisuuserän myynnistä tai maksettaisiin velan siirtämisestä markkinaosapuolten välillä toimivilla markkinoilla toteutuvassa tavanomaisessa liiketoimessa arvostuspäivänä.
 
  IFRS-standardit edellyttävät käypien arvojen määrittämistä sekä tase-erien arvostamista että liitetiedoissa esitettäviä lisätietoja varten. Käypien arvojen määrittämisessä käytettävät syöttötiedot luokitellaan kolmelle eri käypien arvojen hierarkiatasolle. Hierarkiatasot perustuvat syöttötietojen lähteeseen.
 
  •     Taso 1: käyvät arvot perustuvat täysin samanlaisten omaisuuserien noteerattuihin hintoihin toimivilla markkinoilla arvostuspäivänä.
  •     Taso 2: instrumenttien käyvät arvot perustuvat merkittäviltä osin muihin syöttötietoihin kuin tasoon 1 sisältyviin noteerattuihin hintoihin, mutta kuitenkin tietoihin, jotka kyseiselle omaisuuserälle ovat todennettavissa joko suoraan tai epäsuorasti.
  •     Taso 3: instrumenttien käyvät arvot perustuvat omaisuuserää koskeviin syöttötietoihin, jotka eivät perustu todettavissa olevaan markkinatietoon vaan merkittäviltä osin johdon arvioihin ja niiden käyttöön yleisesti hyväksytyissä kassavirtapohjaisissa arvostusmalleissa.
 
  Se käypien arvojen hierarkian taso, jolle tietty käypään arvoon arvostettu erä on kokonaisuudessaan luokiteltu, on määritetty koko kyseisen käypään arvoon arvostetun erän kannalta merkittävän alimmalla tasolla olevan syöttötiedon perusteella. Syöttötiedon merkittävyys on arvioitu kyseisen käypään arvoon arvostetun erän suhteen kokonaisuudessaan.
 
  7. Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet
 
  Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet on arvostettu hankintamenoon vähennettynä kertyneillä poistoilla ja arvonalentumisilla. Hyödykkeistä tehdään tasapoistot arvioidun taloudellisen vaikutusajan kuluessa.
 
  Arvioitu taloudellinen vaikutusaika koneiden ja kaluston osalta on 4 vuotta.
 
  Hyödykkeiden jäännösarvot ja taloudelliset vaikutusajat tarkistetaan vähintään jokaisen tilikauden lopussa ja niitä muutetaan tarvittaessa.
 
  8. Vuokrasopimukset
 
  Sievi Capital on IFRS 16 -standardin mukaisesti 1.1.2019 alkaen vuokralle ottajana ollessaan kirjannut varoja, jotka kuvaavat sen oikeutta käyttää vuokrattuja omaisuuseriä vuokrakauden aikana (käyttöoikeusomaisuuserä), sekä velkoja liittyen vastaisten vuokrien suorittamiseen (vuokrasopimusvelka). Tuloslaskelmalla, IFRS 16 mukaan taseeseen kirjattaviin vuokrasopimuksiin liittyvä vuokrakulu, korvautui vuokrasopimusvelkaan liittyvällä korkokululla sekä käyttöomaisuuserän poistolla. IFRS 16 -standardin käyttöönoton vaikutus konsernin rahavirtalaskelmaan liittyy maksettujen vuokrien jaotteluun rahoitustoiminnan rahavirtaan luokiteltaviksi vuokrasopimusvelan takaisinmaksuiksi sekä liiketoiminnan rahavirtaan luokiteltaviksi vuokrasopimusvelan koron maksuiksi.
 
  Lyhytaikaisten vuokrasopimusten ja vähäarvoisten omaisuuserien vuokrasopimuksien kirjanpitokäsittely ei ole muuttunut IFRS 16 -standardin myötä.
 
  9. Oma pääoma
 
  Uusien osakkeiden liikkeeseenlaskusta saadut maksut kirjataan omaan pääomaan, vähennettyinä liikkeeseenlaskusta välittömästi johtuvilla transaktiomenoilla sekä verojen osuudella.
 
  Mikäli emoyritys ostaa omia osakkeitaan, maksettu vastike ja hankinnasta välittömästi aiheutuvat transaktiomenot, verovaikutuksilla oikaistuna, vähennetään emoyrityksen omistajille kuuluvasta omasta pääomasta, kunnes osakkeet mitätöidään tai ne lasketaan uudelleen liikkeeseen. Jos kyseiset omat osakkeet myöhemmin myydään edelleen tai ne lasketaan uudelleen liikkeeseen, saadut vastikkeet merkitään suoraan emoyrityksen omistajille kuuluvaan omaan pääomaan, vähennettynä liikkeeseenlaskusta välittömästi johtuvilla transaktiomenoilla sekä verojen osuudella.
 
  Hallituksen yhtiökokoukselle ehdottamaa osinkoa ei vähennetä emoyrityksen omasta pääomasta ennen kuin yhtiökokous on päättänyt osingon maksamisesta.
 
  10. Varaukset ja ehdolliset velat
 
  Varaus kirjataan taseeseen, kun Sievi Capitalille on syntynyt aikaisemman tapahtuman seurauksena olemassa oleva velvoite, jonka toteutuminen on todennäköistä, ja velvoitteen määrä on luotettavasti arvioitavissa. Varauksena kirjattava määrä vastaa johdon parasta arviota menoista, joita olemassa olevan velvoitteen täyttäminen edellyttää raportointikauden päättymispäivänä.
 
  Ehdollinen velka on aikaisempien tapahtumien seurauksena syntynyt mahdollinen velvoite, jonka olemassaolo varmistuu vasta Sievi Capitalin määräysvallan ulkopuolella olevan epävarman tapahtuman realisoituessa (esimerkiksi keskeneräisen oikeusprosessin lopputulos). Ehdolliseksi velaksi katsotaan myös sellainen olemassa oleva velvoite, joka ei todennäköisesti edellytä maksuvelvoitteen täyttämistä, tai jonka suuruutta ei voida määrittää luotettavasti. Ehdollinen velka esitetään liitetietona.
 
  11. Sijoitusten arvonmuutokset, tuotot ja niiden tuloutusperiaatteet
 
  Sievi Capitalin tuotot koostuvat korko- ja osinkotuotoista. Korkotuotot kirjataan efektiivisen koron menetelmällä ja osinkotuotot silloin, kun oikeus osinkoon on syntynyt. Oikeus osinkoon syntyy silloin, kun osinkoa jakavan yhtiön yhtiökokous on tehnyt päätöksen osingon jakamisesta.
 
  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti arvostettavien sijoitusten arvonmuutokset sisältyvät tuloslaskelman eriin sijoitusten realisoituneet voitot/tappiot tai sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset riippuen arvonmuutosten luonteesta.
 
  12. Työsuhde-etuudet
 
  Sievi Capitalin työsuhde-etuudet koostuvat seuraavista:
 
  •     lyhytaikaiset työsuhde-etuudet
  •     työsuhteen päättymisen jälkeiset etuudet; ja
  •     osakeperusteiset maksut.
 
  Työsuhde-etuuksista aiheutuvat kulut sisältyvät tuloslaskelman erään Henkilöstökulut.
 
  Lyhytaikaiset työsuhde-etuudet
 
  Lyhytaikaisia työsuhde-etuuksia ovat palkat, palkkiot sekä luontaisedut, vuosilomat ja bonukset.
 
  Työsuhteen päättymisen jälkeiset etuudet (eläkkeet)
 
  Työsuhteen päättymisen jälkeiset etuudet maksetaan saajilleen työsuhteen päättymisen jälkeen. Sievi Capitalissa nämä etuudet koostuvat eläkkeistä. Yhtiön henkilöstön eläketurva on hoidettu eläkevakuutuksilla. Eläkejärjestely luokitellaan joko maksu- tai etuuspohjaiseksi järjestelyksi. Maksupohjaisessa järjestelyssä yhtiö suorittaa kiinteitä maksuja erilliselle yhteisölle tai järjestelylle, jonka jälkeen yhtiöllä ei ole mitään lakiin perustuvaa tai tosiasiallista velvoitetta suorittaa lisämaksuja, jos maksujen vastaanottaja olisi kykenemätön suorittamaan kyseessä olevat eläkkeet. Maksupohjaisten eläkejärjestelyjen maksut kirjataan tuloslaskelmaan sen tilikauden kuluksi, johon ne liittyvät. Sievi Capitalilla oli ainoastaan maksupohjaisia järjestelyjä tilikaudella.
 
  Osakeperusteiset maksut
 
  Omana pääomana maksettavat osakeperusteiset työsuhde-etuudet arvostetaan käypään arvoon niiden myöntämishetkellä. Kuluksi kirjattava määrä jaksotetaan henkilöstökuluihin ja oman pääoman lisäykseksi oikeuden syntymisajanjakson kuluessa. Toteutettavien osakkeiden arvioitua lukumäärää arvioidaan ja tarvittaessa tarkastetaan puolivuosittain. Alkuperäisiin arvioihin tehtävien tarkistusten mahdolliset vaikutukset kirjataan henkilöstökuluna tuloslaskelmaan, ja vastaava oikaisu tehdään omaan pääomaan.
   
  13. Liikevoitto
 
  IAS 1 Tilinpäätöksen esittäminen -standardi ei määrittele liikevoiton käsitettä. Sievi Capital on määrittänyt sen seuraavasti: liikevoitto on nettosumma, joka saadaan, kun korko- ja osinkotuottojen, sijoitusten arvonmuutosten sekä liiketoiminnan muiden tuottojen yhteissummasta vähennetään henkilöstökulut, poistot ja arvonalentumiset sekä liiketoiminnan muut kulut. Rahoituserät sekä tuloverot esitetään liikevoiton alapuolella.
 
  14. Tuloverot
 
  Tuloslaskelman verokulu koostuu emoyrityksen tilikauden verotettavaan tuloon perustuvasta verosta sekä emoyrityksen laskennallisten verovelkojen ja -saamisten muutoksesta. Kauden verotettavaan tuloon perustuva vero lasketaan Suomen verolainsäädännön mukaan määräytyvän verotettavan tulon ja voimassa olevan verokannan tai tilinpäätöspäivään mennessä käytännössä hyväksytyn verokannan perusteella. Veroa oikaistaan mahdollisilla edellisiin tilikausiin liittyvillä veroilla. Tuloverot kirjataan tulosvaikutteisesti, paitsi silloin kun ne liittyvät suoraan omaan pääomaan kirjattuihin eriin tai muihin laajan tuloksen eriin. Tällöin myös vero kirjataan kyseisiin eriin.
 
  Laskennalliset verosaamiset ja -velat kirjataan pääsääntöisesti kaikista varojen sekä velkojen kirjanpitoarvojen ja verotuksellisten arvojen välisistä väliaikaisista eroista velkamenetelmän mukaisesti. Merkittävin väliaikainen ero syntyy sijoitusten arvostamisesta käypään arvoon.
 
  Laskennallinen verosaaminen kirjataan vain siihen määrään asti kuin on todennäköistä, että saaminen voidaan käyttää hyväksi tulevien tilikausien verotettavaa tuloa vastaan. Laskennallisen verosaamisen kirjaamisedellytykset arvioidaan jokaisen raportointikauden päättymispäivänä. Laskennalliset verovelat kirjataan yleensä taseeseen täysimääräisinä. Sijoituksista kirjattava laskennallinen verovelka määritetään verotuksellisen hankintamenon ja käyvän arvon välisestä erotuksesta luovutusvoittoverosäännöstön alaisen omaisuuden osalta.
 
  Laskennalliset verot määritetään käyttäen niitä verokantoja (ja verolakeja), jotka todennäköisesti ovat voimassa veron maksuhetkellä. Verokantana käytetään raportointikauden päättymispäivänä voimassaolevia verokantoja tai tilikautta seuraavan vuoden verokantoja, mikäli ne on käytännössä hyväksytty raportointikauden päättymispäivään mennessä.
 
  15. Johdon harkintaa edellyttävät laatimisperiaatteet ja arvioihin liittyvät keskeiset epävarmuustekijät
 
  IFRS-tilinpäätöksen laatiminen edellyttää yhtiön johdon tekevän sekä
  •     harkintaan perustuvia ratkaisuja tilinpäätöksen laatimisperiaatteita soveltaessaan että
  •     arvioita ja oletuksia, jotka vaikuttavat raportoitavien varojen, velkojen, tuottojen ja kulujen määriin sekä esitettäviin liitetietoihin.
 
  Johdon tekemät harkintaan perustuvat ratkaisut vaikuttavat laatimisperiaatteiden valintaan ja niiden soveltamiseen. Tämä koskee erityisesti niitä tapauksia, joissa voimassaolevassa IFRS-normistossa on vaihtoehtoisia kirjaamis-, arvostamis- tai esittämistapoja. Merkittävin osa-alue, jossa johto on käyttänyt edellä kuvattua harkintaa, liittyy Sievi Capital Oyj:n sijoitusyhteisöstatukseen.
 
  Arviot ja niihin liittyvät oletukset perustuvat Sievi Capitalin aikaisempiin kokemuksiin ja muihin tekijöihin, kuten viimeisimpään käytettävissä olevaan tietoon, tulevaisuuden tapahtumia koskeviin olosuhteisiin ja näkymiin tilinpäätöksen laadinta-ajankohtana. Näiden katsotaan edustavan johdon parasta näkemystä tarkasteluhetkellä ja olevan kohtuullisia olosuhteet huomioon ottaen. On mahdollista, että toteumat poikkeavat tilinpäätöksessä käytetyistä arvioista ja oletuksista.
 
  Sijoitusyhteisöstatus
 
  Yhtiön johto katsoo, että Sievi Capital Oyj on sijoitusyhteisö, sillä se täyttää sijoitusyhteisöksi luokittelun edellytykset. Päätös on tehty johdon arvion ja harkinnan pohjalta.
   
  Luokitteluehto  
  Yhteisö saa yhdeltä tai useammalta sijoittajalta rahaa siinä tarkoituksessa, että kyseiselle sijoittajalle (tai kyseisille sijoittajille) tuotetaan sijoitusten hallinnointipalveluja Yhtiö on pörssilistattu sijoitusyhtiö, jonka tarkoituksena on tuottaa voittoa osakkeenomistajilleen.
  Yhteisö sitoutuu sijoittajaansa (tai sijoittajiaan) kohtaan siihen, että sen liiketoiminnan tarkoituksena on rahan sijoittaminen vain tuoton hankkimiseksi pääoman arvon nousuna, sijoitustuottoina tai näinä molempina; ja Sievi Capital harjoittaa sijoitustoimintaa tuoton hankkimiseksi pääoman arvon nousuna, sijoitustuottoina tai näinä molempina.   
  Yhteisö, jonka sijoituksista olennainen osa arvostetaan ja niiden tuloksellisuutta arvioidaan käypään arvoon perustuen. Yhtiön ulkoinen ja sisäinen raportointi perustuu käypien arvojen käyttöön.
   
  Sijoitusten käypien arvojen määrittäminen
 
  Sievi Capitalin tilinpäätöksessä sijoitusten käypien arvojen määrittäminen on keskeinen osa-alue. Sijoitusten käypien arvojen määrittäminen saattaa edellyttää merkittäviä johdon arvioita ja oletuksia silloin kun sijoituksella ei ole markkinanoteerausta. Koronaviruspandemia on lisännyt johdon arvioihin liittyvää epävarmuutta pääomasijoitusten käypien arvojen määrityksessä. Ensisijaisesti sijoituksille käytetään markkinanoteerausta. Jos sitä ei ole saatavilla, arvostuksessa käytetään yleisesti käytettyjä kassavirtapohjaisia arvonmääritysmenetelmiä, jotka edellyttävät merkittävin määrin arvioiden ja oletusten käyttöä.
 
  16. Tulevilla tilikausilla sovellettaviksi tulevat uudet ja uudistetut standardit sekä tulkinnat
 
  Millään jo julkaistulla mutta ei vielä voimassa olevalla IFRS-standardilla tai IFRIC-tulkinnalla ei odoteta olevan merkittäviä vaikutuksia Sievi Capitalin tilinpäätöksiin niiden käyttöönoton yhteydessä.

 

 

 
  1. Segmentti
 
  Sievi Capitalilla on vain yksi toimintasegmentti; sijoitustoiminta.
  Sievi Capital Oyj ei esitä erikseen segmenttilukuja, koska koko yhtiön luvut ovat samalla sijoitustoiminnan segmentin lukuja.
 
 
  2. Tuotot
   
  1000 EUR 2020 2019
  Osinkotuotot käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavista sijoituksista 3 195 528
  Korkotuotot lainasaamisista 6 5
  Tuotot yhteensä 3 201 533
   
   
 
  3. Sijoitusten arvonmuutokset
   
  1000 EUR 2020 2019
  Sijoitusten realisoituneet voitot/tappiot sekä kulut
  Toteutuneet sijoitusten voitot 11 878
  Toteutuneet sijoitusten tappiot -2 806  
  Sijoituksien luovutuksiin liittyvät kulut -63 -878
  Sijoitusten realisoituneet voitot / tappiot sekä kulut yhteensä -2 869 11 000
 
  Sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset
  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavista sijoituksista / tytäryhtiöt 12 957 5 694
  Sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset yhteensä 12 957 5 694
 
  Tilikauden realisoituneet tappiot syntyivät Suvanto Trucks -sijoituksen myynnistä.

Tilikauden realisoitumattomista arvonmuutoksista keskeisin oli Indoor Group -sijoituksen 14,6 milj. euron positiivinen arvonmuutos. Arvonmuutos oli seurausta yhtiön erittäin vahvasta kehityksestä päättyneen vuoden aikana. Muista sijoituksista KH-Koneet Group- ja Nordic Rescue Group -sijoitusten arvonmuutokset olivat negatiivisia tilikaudella ja Logistikas -sijoituksen arvonmuutos positiivinen.
   
   
 
  4. Henkilöstökulut
   
  1000 EUR 2020 2019
  Palkat ja palkkiot 786 630
  Eläkekulut - maksupohjaiset järjestelyt 75 48
  Osakeperusteiset maksut 103  
  Muut henkilösivukulut 29 12
  Henkilöstökulut yhteensä 993 691
 
  Eläkekulut ovat maksupohjaisia.
 
  Yhtiön henkilökunta keskimäärin tilikaudella 5 4
 
  Tiedot johdon palkoista ja palkkioista esitetään liitetiedossa 24 Lähipiiritapahtumat
   
   
 
  5. Osakepohjaiset kannustinjärjestelmät
  Sievi Capitalin hallitus päätti maaliskuussa 2020 lisäosakeohjelman sekä suoriteperusteisen osakepalkkiojärjestelmän perustamisesta yhtiön avainhenkilöille ja suoriteperusteisen osakepalkkiojärjestelmän alaisen ensimmäisen ohjelman (LTI 2020–2022) käynnistämisestä. Nämä ohjelmat korvasivat kaikki yhtiön aikaisemmat pitkän aikavälin kannustinjärjestelmät.

Mainittujen pitkän aikavälin kannustinjärjestelmien tarkoituksena on edelleen kannustaa ja sitouttaa yhtiön avainhenkilöitä ja siten vahvistaa ja yhdenmukaistaa yhtiön avainhenkilöiden, yhtiön ja sen osakkeenomistajien tavoitteita. Kannustinjärjestelmiin sovelletaan työsuhteen jatkumisehtoa. Sen mukaisesti, mikäli osallistujan työ- tai toimisuhde Sievi Capitaliin päättyy ennen osakepalkkion maksamisajankohtaa, osallistuja ei pääsääntöisesti ole oikeutettu palkkioon ohjelman perusteella.
 
  Lisäosakeohjelma (Matching plan)
  Lisäosakeohjelma koostuu alkusijoituksesta yhtiön osakkeisiin maaliskuussa 2020 toteutetussa osakeannissa sekä oikeudesta saada 31.3.2021 päättyvän odotusjakson jälkeen vastikkeetta yksi (1) lisäosake (bruttona) (yhdessä “Lisäosakkeet”) kutakin osakeannissa merkittyä odotusjakson päättyessä osallistujan hallussa olevaa yhtiön osaketta kohti lisäosakeohjelman ehtojen mukaisesti.

Lisäosakkeet annetaan osallistujille niiden toimituspäivänä Sievi Capitalin päättämällä tavalla.

Lisäosakeohjelman perusteella osallistujille annettavia Lisäosakkeita koskee kolmen vuoden pituinen luovutusrajoitus, jonka aikana Lisäosakkeita ei saa myydä, siirtää tai pantata eikä niihin liittyviä oikeuksia muutoin luovuttaa.
 
  Suoriteperusteinen osakepalkkiojärjestelmä sekä LTI 2020–2022
  Suoriteperusteinen osakepalkkiojärjestelmä koostuu kolmesta vuosittain alkavasta yksittäisestä ohjelmasta. Kukin ohjelma sisältää kolmen vuoden pituisen ansaintajakson alkaen aina 1.1. sekä mahdollisen osakepalkkion maksamisen ansaintajakson päättyessä palkkion maksamisen edellytysten täyttyessä. Kunkin yksittäisen ohjelman alkaminen edellyttää yhtiön hallituksen erillistä hyväksyntää.

Hallitus on hyväksynyt ensimmäisen osakepalkkiojärjestelmän alaisen ohjelman (LTI 2020–2022), jonka mukainen ansaintajakso on alkanut 1.1.2020 ja jonka nojalla mahdollisesti suoritettavat osakepalkkiot maksetaan keväällä 2023 edellyttäen, että hallituksen ohjelmalle asettamat suoritustavoitteet saavutetaan. Mahdolliset osakepalkkiot maksetaan Sievi Capitalin osakkeina.

Ensimmäiseen LTI 2020–2022 -ohjelmaan sovellettavat suoritustavoitteet perustuvat Sievi Capitalin oman pääoman keskimääräiseen tuottoon (ROE).

Kaikkien suoriteperusteisen osakepalkkiojärjestelmän piiriin kuuluvien ohjelmien perusteella maksettavan vuositasolla ansaittavan enimmäispalkkion määrä on rajattu toimitusjohtajan ja muun johdon osalta 50 prosenttiin ja muiden avainhenkilöiden osalta 20–40 prosenttiin ko. osallistujan kiinteästä vuosipalkasta.
 
  Tietoja osakepohjaisista kannustinjärjestelmistä
    Osakepalkkio-ohjelma
LTI 2020-2022
Lisäosake-ohjelma
  Myöntämispäivä 6.3.2020 6.3.2020
  Ansaintajakson alkamispäivä 1.1.2020 12.3.2020
  Ansaintajakson päättymispäivä 31.12.2022 31.3.2021
  Sitouttamisjakson päättymispäivä - 31.3.2024
  Oikeuden syntymisehdot Oman pääoman keskimääräinen tuotto Merkintä osakeannissa ja osakkeiden omistus odotusjakson ajan
  Toteutustapa Käteinen ja osake Käteinen ja osake
  Osakkeen hinta myöntämishetkellä, euroa 1,15 1,03 1)
  Etuuden käypä arvo myöntämishetkellä, euroa 0,99 0,99
  Ohjelman ulkona olevat osakkeet 1.1.2020 (brutto) 0 0
  Kaudella myönnetyt 367 179 208 970
  Kaudella menetetyt - -
  Kaudella toteutetut - -
  Ohjelman ulkona olevat osakkeet 31.12.2020 (brutto) 367 179 208 970
  Järjestelmän piirissä henkilöitä 31.12.2020 4 4
 
  (1) Hinta ajankohtana, kun ohjelman edellyttämät osakkeet oli merkitty osakeannissa ja ansaintajakso alkoi
 
  Lisäosake-ohjelman käypä arvo on määritetty ansaintajakson alkamisaikana ja se kirjataan kuluksi tasaerinä sitouttamisjakson päättymiseen asti.
  LTI 2020-2022 -ohjelman käypä arvo on määritetty ensimmäisen kerran myöntämishetkellä. Käypää arvoa tarkistetaan tarpeen mukaan, kun ohjelman perusteella maksettavaksi tulevien osakkeiden määrän arvio tarkentuu. Käypä arvo kirjataan kuluksi ansaintajakson aikana.
 
  Päättyneellä tilikaudella kirjattiin osakepalkkiojärjestelmistä jaksotettua kulua tuloslaskelmaan yhteensä 0,1 miljoonaa euroa (0,0).
   
   
 
  6. Poistot ja arvonalentumiset
   
  1000 EUR 2020 2019
  Poistot hyödykeryhmittäin
  Aineelliset hyödykkeet
  Koneet ja kalusto 5 6
  Käyttöoikeusomaisuuserät 47 46
  Poistot yhteensä 52 52
   
   
 
  7. Liiketoiminnan muut kulut
   
  1000 EUR 2020 2019
  Toimitila- ja kiinteistökulut 6 16
  Asiantuntijapalvelut 382 328
  Muut liiketoiminnan kulut 205 160
  Liiketoiminnan muut kulut yhteensä 593 504
 
  Liiketoiminnan muihin kuluihin sisältyvät tilintarkastajan palkkiot
  Tilintarkastus 48 33
  Muut palvelut 4
  Yhteensä 48 37
   
   
 
  8. Rahoitustuotot- ja kulut
   
  1000 EUR 2020 2019
  Rahoitustuotot
  Muut rahoitustuotot 20 4
  Rahoitustuotot yhteensä 20 4
 
  Rahoituskulut
  Korkokulut pitkäaikaisista rahoitusveloista 103
  Korkokulut vuokrasopimusveloista 1 1
  Muut rahoituskulut 75 3
  Rahoituskulut yhteensä 75 107
   
   
 
  9. Tuloverot
   
  1000 EUR 2020 2019
  Tilikauden verotettavaan tuloon perustuva vero 20 % 0 -6 911
  Laskennalliset verot 20 % -1 702 3 842
  Yhteensä -1 702 -3 070
 
  Tuloslaskelman verokulun ja kotimaan vahvistetun 20 % verokannalla laskettujen verojen välinen täsmäytyslaskelma:
  Tulos ennen veroja 11 596 15 877
 
  Verot laskettuna kotimaan verokannalla -2 319 -3 175
  Verovapaat tuotot 639 106
  Muut erät -22 0
  Verot tuloslaskelmassa -1 702 -3 070
   
   
 
  10. Osakekohtainen tulos
   
  1000 EUR 2020 2019
  Emoyhtiön omistajille kuuluva tilikauden tulos 9 894 12 807
 
  Osakkeiden lukumäärä kauden lopussa (1000 kpl) 57 974 57 765
  Osakkeiden lukumäärä keskimäärin tilikauden aikana, laimentamaton (1000 kpl) 57 930 57 765
  Osakkeiden lukumäärä keskimäärin tilikauden aikana, laimennettu (1000 kpl) 57 951 57 765
 
  Osakekohtainen tulos, laimentamaton (euroa/osake) 0,17 0,22
  Osakekohtainen tulos, laimennettu (euroa/osake) 0,17 0,22
   
   
 
  11. Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet
   
  1000 EUR 2020 2019
   
  Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet kauden alussa 18 6
  Lisäykset 2 20
  Suunnitelman mukaiset poistot -5 -6
  Ennakkomaksut -2
  Aineelliset käyttöomaisuushyödykkeet kauden lopussa 15 18
   
   
 
  12. Käyttöoikeusomaisuuserät
   
  1000 EUR 2020 2019
   
  Käyttöoikeusomaisuuserät kauden alussa 59 0
  Lisäykset 0 105
  Suunnitelman mukaiset poistot -47 -46
  Käyttöoikeusomaisuuserät kauden lopussa 12 59
   
   
 
  13. Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset
 
  Yhtiö ei yhdistele tytäryrityksien tietoja, vaan ne arvostetaan käypään arvoon tulosvaikutteisesti.
  Osakkuusyritykset arvostetaan myös käypään arvoon tulosvaikutteisesti.
   
  1000 EUR 2020 2019
  Osakkuusyrityksien osakkeet kauden alussa 0 28 888
  Lisäykset
  Vähennykset -28 888
    Käyvän arvon muutokset
  Osakkuusyrityksien osakkeet kauden lopussa 0 0
 
  Tytäryhtiöosakkeet kauden alussa 48 484 42 791
  Lisäykset 14 792  
  Vähennykset -3 806  
    Käyvän arvon muutokset 12 957 5 694
  Tytäryhtiöosakkeet kauden lopussa 72 428 48 484
 
  Pääomalainasaamiset tytäryhtiöiltä kauden alussa 0 5 134
  Lisäykset
  Vähennykset -5 134
    Käyvän arvon muutokset
  Pääomalainasaamiset tytäryhtiöiltä kauden lopussa 0 0
 
  Yhteensä 72 428 48 484
 
  Tiedot tytäryrityksistä Kotipaikka   Omistusosuus (%)
  31.12.2020
  Indoor Group Holding Oy Helsinki   58,2 %
  KH-Koneet Group Oy Helsinki   66,4 %
  Logistikas Oy Helsinki   70,0 %
  Nordic Rescue Group Oy Helsinki   69,9 %
  31.12.2019
  Indoor Group Holding Oy Helsinki   59,1 %
  KH-Koneet Group Oy Helsinki   67,1 %
  Nordic Rescue Group Oy Helsinki   72,5 %
  Suvanto Trucks Oy Turku   67,2 %
 
  Sijoitukset jakaantuivat kauden lopussa seuraavasti (milj. euroa):
    31.12.2020 31.12.2019
  Pääomasijoitukset
  Indoor Group Holding Oy 41,5 26,9
  KH-Koneet Group Oy 17,0 17,8
  Logistikas Oy 6,1  
  Nordic Rescue Group Oy 7,9  
  Suvanto Trucks Oy 3,8
  Pääomasijoitukset, yhteensä 72,4 48,5
 
  Sievi Capital teki tilikaudella uudet ensisijoitukset Nordic Rescue Groupiin (8,3 milj. euroa) ja Logistikakseen (5,6 milj. euroa), jatkosijoituksen KH-Koneet Groupiin (0,9 milj. euroa) sekä irtautui Suvanto Trucks -sijoituksesta.
   
   
 
  14. Sijoitusvarojen luokittelut
 
  Sijoitusvarat muodostuvat seuraavista eristä:
  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset, erittely liitetieto 13
   
  1000 EUR Taso 1 Taso 2 Taso 3 Yhteensä
  31.12.2020  
  Pääomasijoitukset 72 428 72 428
  Tasot yhteensä 72 428 72 428
 
  31.12.2019  
  Pääomasijoitukset 48 484 48 484
  Tasot yhteensä 48 484 48 484
 
  Kaikki sijoitukset ovat euromääräisiä.
   
   
  Tason 3 sijoitusten herkkyysanalyysi 31.12.2020
  Sijoitusluokka Käypä arvo 31.12.2020, milj. euroa Arvostusmalli Ei-havaittavissa olevat syöttötiedot Käytetyt syöttötiedot (painotettu keskiarvo) Muutos arvostukseen mikäli syöttötieto muuttuu +/- 1 %-yksikköä, milj. euroa
  Pääomasijoitukset 72,4 Diskontatut kassavirrat Diskonttokorko (WACC) 11,5 % -8,2 / +9,8
  Terminaalikasvu 0,0 % +5,0 / -4,2
  Ennusteperiodin (5 v.)  p.a. liikevaihdon kasvu 1,6 % +4,1 / -4,0
  Ennusteperiodin (5 v.) EBITDA-% (1) 7,3 % +7,1 / -7,1
   
  (1) EBITDA = Käyttökate eli Liikevoitto + Poistot ja arvonalentumiset. Indoor Group Holdingin osalta laskelmassa on käytetty suomalaisen kirjanpitostandardin (FAS) mukaisesti laskettua käyttökatetta.
 
  Tason 3 sijoitusten herkkyysanalyysi 31.12.2019
  Sijoitusluokka Käypä arvo 31.12.2019, milj. euroa Arvostusmalli Ei-havaittavissa olevat syöttötiedot Käytetyt syöttötiedot (painotettu keskiarvo) Muutos arvostukseen mikäli syöttötieto muuttuu +/- 1 %-yksikköä, milj. euroa
  Pääomasijoitukset 48,5 Diskontatut kassavirrat Diskonttokorko (WACC) 11,4 % -6,3 / +7,5
  Terminaalikasvu 0,0 % +3,4 / -2,9
  Ennusteperiodin (5 v.)  p.a. liikevaihdon kasvu 1,6 % +3,8 / -3,6
  Ennusteperiodin (5 v.) EBITDA-% (1) 6,1 % +6,5 / -6,5
   
  (1) EBITDA = Käyttökate eli Liikevoitto + Poistot ja arvonalentumiset. Indoor Group Holdingin osalta laskelmassa on käytetty suomalaisen kirjanpitostandardin (FAS) mukaisesti laskettua käyttökatetta.
 
  15. Käypien arvojen hierarkia
 
  Sijoitusvarat jaettuna hierarkiatasoihin:
   
  1000 EUR Pääoma-sijoitukset Muut rahoitusvarat Yhteensä
  TASO 1
  Käyvät arvot 1.1.2019 0 0 0
  Arvonmuutokset
  Hankinnat
    Luovutukset
  Käyvät arvot 31.12.2019 0 0 0
  Arvonmuutokset 0
  Hankinnat -23 600 -23 600
    Luovutukset 23 600 23 600
  Käyvät arvot 31.12.2020 0 0 0
 
  TASO 3
  Käyvät arvot 1.1.2019 76 813 0 76 813
  Arvonmuutokset 5 694   5 694
  Hankinnat 0
    Luovutukset (1) -34 023   -34 023
  Käyvät arvot 31.12.2019 48 484 0 48 484
  Arvonmuutokset 12 957   12 957
  Hankinnat 14 792   14 792
    Luovutukset -3 806   -3 806
  Käyvät arvot 31.12.2020 72 428 0 72 428
 
  Käyvät arvot yhteensä 31.12.2020 72 428 0 72 428
 
  Arvonmuutokset tulosvaikutteisesti:
  Arvonmuutokset 2020 12 957 0 12 957
  Arvonmuutokset 2019 5 694 0 5 694
 
  (1) Pitää sisällään osakaslainasaamisten takaisinmaksun
   
   
  Hierarkiatason 1 käyvät arvot perustuvat täysin samanlaisten varojen noteerattuihin hintoihin toimivilla markkinoilla.
 
  Hierarkiatason 3 käyvät arvot perustuvat omaisuuserää koskeviin syöttötietoihin, jotka eivät perustu todettavissa olevaan markkinatietoon vaan merkittäviltä osin johdon arvioihin ja niiden käyttöön yleisesti hyväksytyissä arvostusmalleissa. Arvostusmalleina on käytetty pääosin kassavirtapohjaisia yleisesti hyväksyttyjä malleja. Koronaviruspandemia on lisännyt johdon arvioihin liittyvää epävarmuutta pääomasijoitusten käypien arvojen määrityksessä. Pääomasijoitusten arvostuksiin liittyviä riskejä on kuvattu liitetiedossa 25.
 
  Yhtiön omistamat muut rahoitusvarat koostuvat sijoituksista pääosin lyhyen koron rahoitusinstrumentteihin sijoittaviin sijoitusrahastoihin tai kapitalisaatiosopimuksiin. Muut rahoitusvarat on luokiteltu hierarkiatasolle 1. Listaamattomat pääomasijoitukset on luokiteltu hierarkiatasolle 3, koska niillä ei ole olemassa noteerattuja markkinahintoja eikä arvostusmalleissa käytettyjä syöttötietoja voida todentaa markkinatietojen perusteella.
 
  Tilikauden aikana ei tapahtunut siirtoja hierarkiatasojen välillä.
 
 
  16. Pitkäaikaiset saamiset
   
  1000 EUR 2020 2019
   
  Saamiset tytäryritysten lähipiiriltä
  Hankintameno kauden alussa 234 229
  Lisäykset 5
    Vähennykset -234  
  Kirjanpitoarvo kauden lopussa 0 234
 
  Muut saamiset 12 12
 
  Saamiset yhteensä 12 245
 
  Saamisten alkuperäinen kirjanpitoarvo vastaa niiden käypää arvoa, koska diskonttauksen vaikutus ei ole olennainen saatavien maturiteetti huomioon ottaen.
 
   
   
 
  17. Laskennalliset verosaamiset ja -velat
   
  1000 EUR 1.1.2020 Kirjattu tulos-vaikutteisesti 31.12.2020
  Laskennalliset verosaamiset:
  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset 406 -315 91
  Vuokrasopimukset 0 0 0
  Vahvistetut tappiot 0 0 0
    Vahvistamattomat tappiot 0 1 296 1 296
  Yhteensä 406 981 1 387
 
  Laskennalliset verovelat:
    Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset -3 125 -2 683 -5 808
  Yhteensä -3 125 -2 683 -5 808
   
   
  1000 EUR 1.1.2019 Kirjattu tulos-vaikutteisesti 31.12.2019
  Laskennalliset verosaamiset:
  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset 0 406 406
  Vuokrasopimukset 0 0 0
  Vahvistetut tappiot 0 0 0
    Vahvistamattomat tappiot 0 0 0
  Yhteensä 0 406 406
 
  Laskennalliset verovelat:
    Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset -6 561 3 435 -3 125
  Yhteensä -6 561 3 435 -3 125
   
   
  18. Siirtosaamiset ja muut saamiset
   
  1000 EUR 2020 2019
  Siirtosaamiset 38 38
  Lainasaamiset 1 000  
  Yhteensä 1 038 38
 
  Lainasaamiset koostuvat Suvanto Trucks Oy:n osakkeiden myyntiin liittyvästä kauppahintasaamisesta. Lainasaamisten käypä arvo vastaa niiden kirjanpitoarvoa.
   
   
 
  19. Rahavarat
   
  1000 EUR 2020 2019
  Rahavarat
  Käteinen raha ja pankkitilit 8 608 32 260
  Rahavarat yhteensä 8 608 32 260
   
   
 
  20. Omaa pääomaa koskevat liitetiedot
 
   
  1000 yksikköä Osakkeiden lukumäärä kpl Osake-pääoma Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto
  1.1.2020 57 765 15 179   12 664
  Osakeanti 209   222
  31.12.2020 57 974 15 179   12 886
   
   
  Osakkeet
  Sievi Capitalin osakepääoma oli tilikauden lopussa 15 178 567,50 euroa ja osakkeiden lukumäärä 57 974 409. Yhtiöllä on yksi osakesarja ja kaikilla osakkeilla on yksi ääni ja yhtäläinen oikeus osinkoon. Yhtiön omistuksessa ei ollut omia osakkeita tilikauden aikana.
 
  Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto
  Sijoitetun vapaan oman pääoman (SVOP) rahasto sisältää muut oman pääoman luonteiset sijoitukset.
 
  Valtuutukset
  Sievi Capitalin 29.1.2020 kokoontunut ylimääräinen yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään yhdessä tai useammassa erässä osakeannista ja / tai osakkeisiin oikeuttavien erityisten oikeuksien antamisesta. Valtuutuksen nojalla annettavien osakkeiden lukumäärä voi olla yhteensä enintään 11 400 000 osaketta. Lisäksi yhtiökokous valtuutti hallituksen päättämään enintään 5 700 000 yhtiön oman osakkeen hankkimisesta yhdessä tai useammassa erässä. Valtuutukset ovat voimassa 30.6.2021 saakka ja niiden sisältöä on kuvattu tarkemmin 29.1.2020 julkaistussa pörssitiedotteessa yhtiökokouksen päätöksistä.
 
  Osakeannit
  Sievi Capital Oyj:n hallitus päätti 6.3.2020 suunnatusta osakeannista yhtiön henkilöstölle. Osakeannissa merkittiin hyväksytysti yhteensä 208 970 uutta osaketta. Uusien osakkeiden merkintähinta oli 1,06 euroa osakkeelta.
 
  Hallituksen esitys varojen jaosta
  Emoyhtiön jakokelpoiset varat 31.12.2020 olivat 37 955 520,88 euroa. Hallitus ehdottaa varsinaiselle yhtiökokoukselle, että päättyneeltä tilikaudelta maksetaan osinkoa 0,04 euroa osakkeelta. Tilinpäätöshetken osakkeiden lukumäärän perusteella osingon määrä on yhteensä 2,3 milj. euroa.
 
  Maksetut osingot tilikaudella
  31.12.2018 päättyneeltä tilikaudelta on maksettu osinkoa 0,15 euroa osakkeelta (yhteensä noin 8,7 milj. euroa) 29.1.2020 kokoontuneen ylimääräisen yhtiökokouksen päätöksellä.
31.12.2019 päättyneeltä tilikaudelta on maksettu osinkoa 0,04 euroa osakkeelta (yhteensä noin 2,3 milj. euroa) 29.4.2020 kokoontuneen varsinaisen yhtiökokouksen päätöksellä.
 
 
  21. Velat
   
  1000 EUR 2020 2019
  Pitkäaikainen
  Vuokrasopimusvelat 12
  Muut velat 19 39
 
  Lyhytaikainen
  Vuokrasopimusvelat 12 48
  Siirtovelat
  Työsuhde-etuuksista aiheutuvat siirtovelat 215 171
  Ostovelat 88 13
  Muut velat
  Verohallinnolle tilitettävät velat 59 40
 
  Velat yhteensä 394 323
   
   
  Konsernilla ei ollut tilinpäätöshetkellä lainoja rahoituslaitoksilta.
 
  Velkojen ja velkojen korkojen erääntyminen 31.12.2020:
    Vuokrasopimusvelat korkoineen Muut velat Yhteensä
  Alle 3 kk kuluessa 12 237 249
  3 kk - alle 12 kk kuluessa   126 126
  1 -2 v. kuluessa   10 10
  2 - 5 v. kuluessa   10 10
  Yli 5 v. kuluessa     0
  Yhteensä 12 382 394
 
 
  22. Liiketoiminnan rahavirtojen oikaisut
   
  1000 EUR 2020 2019
  Oikaisut tilikauden tulokseen
  Sijoitusten realisoitumattomat arvonmuutokset -12 957 -5 694
  Sijoitusten realisoituneet voitot / tappiot & kulut 2 869 -11 000
  Osinkotuotot -3 195 -528
  Korko- ja rahoitustuotot -26 -9
  Rahoituskulut 75 107
  Suunnitelman mukaiset poistot 52 52
    Osakeperusteiset kannustinjärjestelmät 103  
  Yhteensä -13 080 -17 072
   
   
 
  23. Vastuusitoumukset
 
  Sievi Capital on allekirjoittanut vuokrasopimuksen uudesta toimitilasta. Sopimus on allekirjoitettu vuonna 2020, mutta vuokra-aika alkaa 1.4.2021. Vuokra-ajan alkamisen yhteydessä taseeseen tullaan kirjaamaan sopimukseen liittyen arviolta 0,3 milj. euron käyttöoikeusomaisuuserä ja vuokrasopimusvelka.
   
   
 
  24. Lähipiiritapahtumat
 
  Yhtiön lähipiiriin kuuluvat emoyritys sekä tytäryritykset. Lähipiiriin luetaan myös yhtiön hallituksen jäsenet, yhtiön toimitusjohtaja ja muu johto sekä heidän lähipiirinsä.
 
  Sievi Capital -konsernin emoyritys ja suorat tytäryritykset
    Kotimaa Konsernin ja emoyhtiön omistusosuus Osuus äänivallasta
  Emoyritys Sievi Capital Oyj Suomi  
  Indoor Group Holding Oy Suomi   58,2 % 58,2 %
  KH-Koneet Group Oy Suomi   66,4 % 66,4 %
  Logistikas Oy Suomi   70,0 % 70,0 %
  Nordic Rescue Group Oy Suomi   69,9 % 69,9 %
   
   
  Lähipiirin kanssa kauden aikana toteutuneet liiketoimet
  1000 EUR   Maksullinen osakeanti Korkotuotot
  2020
  Sievi Capitalin toimitusjohtaja ja muu johto 177  
 
  Sievi Capital myi joulukuussa 2020 omistuksensa Suvanto Trucksissa. Toteutetussa järjestelyssä Suvanto Trucks, joka oli ennen järjestelyn toteutusta Sievi Capitalin tytäryhtiö, osti Sievi Capitalin omistamat Suvanto Trucksin osakkeet 1,0 milj. euron kauppahinnalla. Kauppahinta maksetaan kaupan ehtojen mukaisesti erissä vuoden 2021 aikana. Samassa yhteydessä Suvanto Trucks maksoi osakkeenomistajilleen osinkoa, josta Sievi Capitalin osuus oli 0,7 milj. euroa, ja Sievi Capitalille maksettiin takaisin sen Suvanto Trucksin avainhenkilöille myöntämät lainat suuruudeltaan 0,2 milj. euroa.
 
  2019
  Indoor Group Holding Oy 276
   
   
  Johdon työsuhde-etuudet ja hallituksen palkkiot
  1000 EUR 2020 2019
   
  Toimitusjohtaja Päivi Marttila
  Palkat ja muut lyhytaikaiset työsuhde-etuudet 220 219
  Lakisääteiset eläkemaksut 50 32
 
  Muu johto
  Palkat ja muut lyhytaikaiset työsuhde-etuudet 168 176
 
  Hallituksen palkkiot
  Kati Kivimäki 10.4.2019 alkaen 25 15
  Seppo Laine 10.4.2019 asti 8
  Asa-Matti Lyytinen 25 27
  Tuomo Lähdesmäki 10.4.2019 alkaen 39 23
  Taru Narvanmaa 10.4.2019 alkaen 25 15
  Klaus Renvall 25 23
  Hallituksen palkkiot yhteensä 140 111
   
   
 
  25. Merkittävimmät lähiajan riskit ja riskienhallinta
 
  Sievi Capitalin riskienhallinnan tavoitteena on riskien kokonaisvaltainen ja ennakoiva hallinta. Yhtiö pyrkii havaitsemaan ja tunnistamaan tekijöitä, jotka voivat vaikuttaa haitallisesti yhtiön tavoitteiden saavuttamiseen pitkällä tai lyhyellä aikavälillä, ja käynnistää tarvittavat toimet tällaisten tekijöiden hallitsemiseksi. Riskienhallinnassa olennaisessa roolissa on riskienhallinta sijoituskohdetasolla, joka on keskeisin osin järjestetty kohdeyhtiöiden toimesta. Harjoittamalla aktiivista omistajaohjausta ja osallistumalla hallitustyöskentelyyn kohdeyhtiöissä Sievi Capital edistää riskienhallintaa kohdeyhtiötasolla.
 
  Sievi Capital harjoittaa sijoitustoimintaa. Yhtiön hallitus vahvistaa yhtiön strategian sekä toimintasuunnitelman, jossa määritellään muun muassa tavoitteet uusille sijoituksille sekä irtautumisille. Hallitus tekee sijoituspäätökset uusista pääomasijoituksista ja valvoo sijoitustoiminnan toteutusta. Yhtiön liiketoiminnasta, sijoitusstrategiasta sekä sijoitusten luonteesta johtuen Sievi Capitalin olennaisimmista riskeistä merkittävä osa liittyy yhtiön pääomasijoituskohteisiin ja niiden toiminnan riskeihin.
 
  Sievi Capital altistuu harjoittamansa sijoitustoiminnan kautta yleiselle markkinariskille sekä pääomasijoitusten yritysriskille. Yleisistä markkinariskeistä muun muassa osake- ja korkomarkkinoiden heilahtelut vaikuttavat yhtiön taloudelliseen tulokseen epäsuorasti sijoitusten arvonmuutosten kautta. Muutokset osake- ja korkomarkkinoilla heijastuvat myös listaamattomiin yhtiöihin kohdistuvien pääomasijoitusten käypiin arvoihin, koska niillä on vaikutusta Sievi Capitalin sijoituskohteiden arvostusmalleissaan käyttämiin diskonttauskorkoihin.  
 
  Pääomasijoitusten yritysriski koostuu muun muassa sijoituskohdeyhtiöiden markkina- ja kilpailutilanteisiin liittyvistä riskeistä, sijoituskohdeyhtiöiden strategisista riskeistä, operatiivisista riskeistä sekä rahoitusriskeistä, joista olennaisia ovat muun muassa maksuvalmius- ja korkoriski. Yhtiön tekemät pääomasijoitukset ovat kooltaan merkittäviä ja yhtiöllä oli katsauskauden lopussa pääomasijoituksia yhteensä neljässä yhtiössä. Ei ole takeita siitä, että sijoituskohdeyhtiöt tai toimialat, joihin yhtiö on sijoittanut tai tulevaisuudessa mahdollisesti sijoittaa, kehittyisivät tulevaisuudessa odotetulla tavalla. Myös pandemioilla voi olla merkittäviä suoria ja epäsuoria vaikutuksia kohdeyhtiöiden liiketoimintaan ja sen seurauksena Sievi Capitalin sijoitusten käypiin arvoihin. Sijoituskohdeyhtiöiden taloudelliset tulokset ja näkymät vaikuttavat Sievi Capitalin tulokseen sijoitusten arvonmuutosten kautta kohdeyhtiöiden talouskehityksen ja -ennusteiden vaikuttaessa merkittävässä määrin niihin tehtyjen sijoitusten käypiin arvoihin. Yksittäisen kohdeyhtiön toiminnan muutoksilla voi olla olennainen haitallinen vaikutus Sievi Capitalin liiketoimintaan, taloudelliseen asemaan, liiketoiminnan tulokseen tai tulevaisuuden näkymiin.
 
  Sievi Capitalin strategisista riskeistä merkittävimpiä ovat, pääomasijoitusten epälikvidistä luonteesta johtuen, sijoitukset uusiin kohteisiin. Riskiä hallitaan selektiivisen sijoitustoiminnan lisäksi sijoitusten huolellisella valmistelulla. Huolellisella valmistelulla tarkoitetaan muun muassa kattavien selvitysten tekemistä potentiaalisista sijoituskohteista ennen sijoituspäätöksen tekemistä. Strategisiin riskeihin liittyy myös sijoituksista irtautuminen ja irtautumisten ajoittaminen.  Yhtiön rakenne mahdollistaa joustavat irtautumisajat, mutta pääoman tuoton optimoimiseksi yhtiö pyrkii ajoittamaan irtautumiset tilanteisiin, joissa sijoituskohteelle ennalta suunniteltu arvonluontistrategia on Sievi Capitalin näkemyksen mukaan toteutettu ja markkinatilanne on irtautumiselle suosiollinen. Koska sijoituskohdeyhtiöiden ja yrityskauppamarkkinoiden toimintaympäristöt vaihtelevat, ei ole takeita siitä, että irtautumisen kannalta otolliset tilanteet vallitsevat samanaikaisesti yrityskauppamarkkinoiden suosiollisen tilanteen kanssa. Yhtiö pyrkii hallitsemaan tätä riskiä pitkäjänteisellä irtautumissuunnittelulla.
 
  Sievi Capitalin operatiivisiin riskeihin liittyy muun muassa riippuvuus avainhenkilöiden osaamisesta ja työpanoksesta yhtiön henkilöstömäärän ollessa pieni. Yhtiön avainhenkilöillä on keskeinen merkitys yhtiön strategian muodostamisessa, toteuttamisessa ja hallinnossa. Avainhenkilöriskiltä on pyritty suojautumaan muun muassa kannustinjärjestelyiden avulla.
 
  Sievi Capital Oyj:hin kohdistuvista rahoituksellisista riskeistä keskeisin on maksuvalmiusriski. Maksuvalmiusriskin hallinnalla varmistetaan, että yhtiöllä on riittävästi varoja erääntyvien maksujen suorittamiseksi ja lisäsijoitusten tekemiseksi kohdeyhtiöihin yhtiön arvonluontistrategian mukaisesti.
 
  26. Pääomarakenteen hallinta
 
  Vahvan pääomarakenteen avulla yhtiö voi varmistaa normaalit toimintaedellytykset ja kasvumahdollisuudet. Yhtiö tarkastelee jatkuvasti erilaisia vaihtoehtoja pääoman tehokkaammalle hallinnalle. Yhtiön taloudelliseksi tavoitteeksi on asetettu korkeintaan 20 %:n nettovelkaantumisaste. Nettovelkaantumisaste oli tavoitteiden mukainen tilikauden lopussa.
   
    2020 2019
  Nettovelkaantumisaste -11,1 % -41,2 %
  Omavaraisuusaste 92,6 % 95,8 %
   
   
  27. Raportointikauden päättymisen jälkeiset tapahtumat
  Sievi Capitalin hallitus päätti 27.1.2021 uuden ohjelman käynnistämisestä osana yhtiön suoriteperusteisesta osakepalkkiojärjestelmää. Tämän LTI 2021–2023-ohjelman ansaintajakso alkoi 1.1.2021 ja ohjelman nojalla mahdollisesti suoritettavat osakepalkkiot maksetaan keväällä 2024 edellyttäen, että hallituksen ohjelmalle asettamat suoritustavoitteet saavutetaan. Ohjelmaan sovellettavat suoritustavoitteet perustuvat Sievi Capitalin oman pääoman keskimääräiseen tuottoon. Ohjelmaan on oikeutettu osallistumaan viisi yhtiön avainhenkilöä. Jos ohjelmalle asetetut suoritustavoitteet saavutetaan kokonaisuudessaan, sen perusteella maksettavien osakepalkkioiden kokonaismäärä on enintään noin 0,3 miljoonaa Sievi Capitalin osaketta (bruttona, josta puolet maksetaan osakkeina ja puolet rahaosuutena).
 
  Sievi Capital vastaanotti Jussi Capital Oy:ltä 11.2.2021 liputusilmoituksen, jossa yhtiö ilmoitti osuutensa Sievi Capital Oyj:n osakkeista ja äänistä alittaneen kolmenkymmenen prosentin rajan 11.2.2021.

 

 

 
  KONSERNIN TUNNUSLUVUT
 
  Tunnusluvut, IFRS
   
    2020 2019
  Taloudellista kehitystä kuvaavat tunnusluvut
  Tuotot, milj. euroa 3,2 0,5
  Liikevoitto, milj. euroa 11,7 16,0
  Tilikauden tulos, milj. euroa 9,9 12,8
 
  Oman pääoman tuotto, % 12,7 17,7
  Sijoitetun pääoman tuotto, % 15,0 21,2
  Lainat rahoituslaitoksilta, milj. euroa 0,0 0,0
  Nettovelkaantumisaste, % -11,1 -41,2
  Omavaraisuusaste, % 92,6 95,8
  Henkilöstö keskimäärin 5 4
 
  Osakekohtaiset tunnusluvut
  Tulos / osake, euroa, laimentamaton 0,17 0,22
  Tulos / osake, euroa, laimennettu 0,17 0,22
  Oma pääoma / osake, euroa 1,33 1,35
  Osinko / osake, euroa (1) 0,04 0,04
  Osinko / tulos, % (1) 23,4 18,0
  Efektiivinen osinkotuotto, % (1) 3,7 3,1
  Hinta / voitto-suhde (P/E-luku) 6,3 5,8
 
  Osakkeiden vaihdon kehitys
  Vaihdettujen osakkeiden lukumäärä, tkpl 58 643 3 458
  Osuus osakkeiden lukumäärästä, % 101,2 6,0
 
  Osakkeen kurssi
  Alin kurssi, euroa 0,85 1,16
  Ylin kurssi, euroa 1,45 1,55
  Keskikurssi, euroa 1,05 1,25
  Kurssi kauden lopussa, euroa 1,08 1,28
  Osakekannan markkina-arvo kauden lopussa, milj. euroa 62,6 73,7
 
  Osakkeiden lukumäärä
  Kauden lopussa, 1 000 kpl 57 974 57 765
  Keskimäärin kauden aikana, laimentamaton, 1 000 kpl 57 930 57 765
  Keskimäärin kauden aikana, laimennettu, 1 000 kpl 57 951 57 765
 
  (1) 2020 hallituksen voitonjakoehdotuksen mukaisesti
   
   
  Sievi Capital esittää vaihtoehtoisia tunnuslukuja kuvaamaan liiketoimintansa taloudellista kehitystä ja parantaakseen vertailukelpoisuutta eri raportointikausien välillä. Vaihtoehtoiset tunnusluvut eivät korvaa IFRS:n mukaisia tunnuslukuja, vaan ne raportoidaan IFRS-tunnuslukujen lisäksi. Vaihtoehtoiset tunnusluvut antavat merkittävää lisätietoa yhtiön johdolle, sijoittajille sekä muille tahoille. Yhtiön käyttämiä vaihtoehtoisia tunnuslukuja ovat oman pääoman tuotto -%, sijoitetun pääoman tuotto -%, nettovelkaantumisaste (%) ja omavaraisuusaste (%) ja oma pääoma per osake (substanssiarvo per osake).
 
  Tunnuslukujen laskentakaavat
   
   
  Oman pääoman tuotto-% Tilikauden tulos x 100
  Oma pääoma (keskiarvo)
 
  Sijoitetun pääoman tuotto-% (Tulos ennen veroja + rahoituskulut)  x 100
  Taseen loppusumma - korottomat velat (keskiarvo)
 
  Nettovelkaantumisaste, % (Rahoitusvelat (1) - rahavarat ja muut rahoitusvarat) x 100
  Oma pääoma
 
  Omavaraisuusaste, % Oma pääoma x 100  
  Taseen loppusumma - saadut ennakot
 
  Tulos / osake Tilikauden tulos
  Osakkeiden lukumäärä keskimäärin tilikauden aikana
 
  Oma pääoma / osake (2) Oma pääoma
  Osakkeiden lukumäärä tilikauden lopussa
 
  Osinko / osake Tilikaudelta jaettava osinko
  Osakkeiden lukumäärä tilikauden lopussa
 
  Osinko / tulos, % Osinko / osake  x 100
  Tulos / osake
 
  Efektiivinen osinkotuotto, % Osinko / osake  x 100
  Osakkeen kurssi vuoden lopussa
 
  Hinta / voitto -suhde (P/E-luku) Osakkeen kurssi vuoden lopussa  
  Tulos / osake
 
  Osakkeen keskikurssi Osakkeiden kokonaisvaihto
  Vaihdettujen osakkeiden lukumäärä
 
  Osakekannan markkina-arvo Osakkeiden lukumäärä x kurssi vuoden lopussa  
 
  (1) Pitää sisällään lainat rahoituslaitoksilta ja vuokrasopimusvelat
  (2) Vastaa substanssiarvoa / osake

 

 

 
  EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖS (FAS)
 
  Emoyhtiön tuloslaskelma
   
  EUR Liitetieto   1.1.-31.12.2020   1.1.-31.12.2019
 
  Henkilöstökulut 1   -890 437,04   -690 962,47
  Poistot 2   -4 901,01   -5 883,49
  Liiketoiminnan muut kulut 3   -641 430,83   -550 873,76
 
  Liikevoitto -1 536 768,88   -1 247 719,72
 
  Rahoitustuotot 4   3 221 643,87   36 438 360,56
  Rahoituskulut 4   -4 974 742,97   -105 676,25
 
  Voitto ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja -3 289 867,98   35 084 964,59
 
  Tuloverot 5   -4,79   -6 911 272,89
       
  Tilikauden voitto -3 289 872,77   28 173 691,70

 

 

 
  Emoyhtiön tase
   
  EUR Liitetieto   31.12.2020   31.12.2019
  VASTAAVAA
  Pysyvät vastaavat
  Aineelliset hyödykkeet
  Koneet ja kalusto 6   14 702,95   17 650,46
  14 702,95   17 650,46
  Sijoitukset
  Osuudet saman konsernin yrityksissä 7   43 843 530,00   34 888 176,10
  43 843 530,00   34 888 176,10
 
  Pysyvät vastaavat yhteensä 43 858 232,95   34 905 826,56
 
  Vaihtuvat vastaavat
  Pitkäaikaiset saamiset
  Lainasaamiset 9   0,00   233 708,16
  Muut saamiset 9   11 730,00   11 730,00
  11 730,00   245 438,16
  Lyhytaikaiset saamiset
  Lainasaamiset 10   1 000 000,00   0,00
  Siirtosaamiset 10   38 205,57   38 293,36
  1 038 205,57   38 293,36
 
  Rahat ja pankkisaamiset 8 607 973,13   32 259 532,00
 
  Vaihtuvat vastaavat yhteensä 9 657 908,70   32 543 263,52
 
  Vastaavaa yhteensä 53 516 141,65   67 449 090,08
         
   
 
  Emoyhtiön tase
   
  EUR Liitetieto   31.12.2020   31.12.2019
  VASTATTAVAA
  Oma pääoma
  Osakepääoma 15 178 567,50   15 178 567,50
  Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto 12 885 510,35   12 664 002,15
  Edellisten tilikausien voitto 28 359 883,30   11 169 983,81
  Tilikauden tulos -3 289 872,77   28 173 691,70
  Oma pääoma yhteensä 11   53 134 088,38   67 186 245,16
 
  Vieras pääoma
  Pitkäaikainen
  Siirtovelat 12   19 425,00   38 850,00
 
  Lyhytaikainen
  Ostovelat 12   88 010,83   12 819,61
  Muut velat 12   59 118,53   39 006,78
  Siirtovelat 12   215 498,91   172 168,53
  362 628,27   223 994,92
 
  Vieras pääoma yhteensä 382 053,27   262 844,92
 
  Vastattavaa yhteensä 53 516 141,65   67 449 090,08

 

 

 
  Emoyhtiön rahoituslaskelma
   
  1000 EUR Liitetieto   1.1.-31.12.2020 1.1.-31.12.2019
  Liiketoiminnan rahavirta
  Tilikauden tulos -3 289,9 28 173,7
  Oikaisut tilikauden tulokseen 13   1 758,0 -29 415,5
  Käyttöpääoman muutos 13   120,6 3,4
  Sijoitusten hankinnat -14 792,4 0,0
  Sijoitusten luovutustuotot ja luovutuksiin liittyvät kulut -62,9 45 022,7
  Lainasaamisten takaisinmaksu 233,7 0,0
  Saadut korot 26,4 4,1
  Maksetut rahoituskulut -8,8 -105,7
  Saadut osingot 3 195,2 528,5
  Maksetut verot -1,3 -6 910,0
  Liiketoiminnan rahavirta -12 821,3 37 301,1
 
  Investointien rahavirta
  Investoinnit aineellisiin hyödykkeisiin -2,0 -17,8
  Investointien rahavirta -2,0 -17,8
 
  Rahoituksen rahavirta
  Sijoitukset muihin rahoitusvaroihin -23 600,0 0,0
  Luovutukset muista rahoitusvaroista 23 534,0 0,0
  Pitkäaikaisten lainojen takaisinmaksu 0,0 -6 000,0
  Osakeanti 221,5 0,0
  Maksetut osingot -10 983,8 -1 733,0
  Rahoituksen rahavirta -10 828,3 -7 733,0
 
  Rahavarojen muutos -23 651,6 29 550,4
  Rahavarat 1.1. 32 259,5 2 709,2
  Rahavarat 31.12. 8 608,0 32 259,5

 

 

 
  EMOYHTIÖN TILINPÄÄTÖKSEN LIITETIEDOT
 
  Emoyhtiön tilinpäätöksen laadintaperiaatteet
  Sievi Capital Oyj on suomalainen julkinen osakeyhtiö, jonka kotipaikka on Sievi. Sievi Capital Oyj:n tilinpäätös on laadittu Suomen kirjanpitolain ja muiden Suomessa voimassa olevien säännösten mukaisesti (FAS). Konsernitilinpäätös on laadittu noudattaen IFRS-standardeja.  Pääosin suomalainen laskentakäytäntö ja IFRS:n mukaiset laskentaperiaatteet ovat yhtenevät Sievi Capital Oyj:n kannalta, joten keskeiset tilinpäätöksen laadintaperiaatteet ovat luettavissa IFRS-tilinpäätöksen laadintaperiaatteista. Tärkein ero FAS- ja IFRS-laadintaperiaatteiden välillä on sijoitusten kirjaamisessa; emoyhtiössä sijoitukset arvostetaan hankintamenoon tai sitä alempaan todennäköiseen realisointiarvoon ja IFRS-laskennassa sijoitukset arvostetaan käypään arvoon.  
 
  1. Henkilöstökulut
   
  1000 EUR 2020 2019
  Palkat ja palkkiot 786 630
  Eläkekulut 75 48
  Muut henkilösivukulut 29 12
  Yhteensä 890 691
 
  Eläkekulut ovat maksupohjaisia.
 
  Henkilökunta keskimäärin tilikaudella
  Toimihenkilöt 5 4
  Yhteensä 5 4
 
  Tiedot johdon palkoista ja palkkioista ja lähipiiritapahtumat esitetään IFRS-tilinpäätöksen liitetiedossa 24.  
   
   
 
  2. Poistot ja arvonalennukset
   
  1000 EUR 2020 2019
  Poistot hyödykeryhmittäin
  Aineelliset hyödykkeet
  Koneet ja kalusto 5 6
  Yhteensä 5 6
 
  Poistot yhteensä 5 6
   
   
 
  3. Liiketoiminnan muut kulut
   
  1000 EUR 2020 2019
  Toimitila- ja kiinteistökulut 54 63
  Asiantuntijapalvelut 382 328
  Muut liiketoiminnan kulut 205 160
  Yhteensä 641 551
 
  Tilintarkastajan palkkiot
  Tilintarkastus 48 33
  Muut palvelut 4
  Yhteensä 48 37
   
   
 
  4. Rahoitustuotot ja  -kulut
   
  1000 EUR 2020 2019
  Tuotot osuuksista saman konsernin yrityksistä
  Osinkotuotot 3 195  
  Korkotuotot ja luovutusvoitot 276
  Yhteensä 3 195 276
 
  Tuotot osuuksista omistusyhteysyrityksissä
  Osinkotuotot 528
  Korkotuotot ja luovutusvoitot (1) 35 625
  Yhteensä 0 36 154
 
  Muut korko- ja rahoitustuotot
  Muilta 26 9
  Yhteensä 26 9
 
  Korkokulut ja muut rahoituskulut
  Luovutustappiot konserniyhtiöiden osakkeiden myynnistä (2) -4 900  
  Muut rahoituskulut -75 -106
  Yhteensä -4 975 -106
 
  Rahoitustuotot ja kulut yhteensä -1 753 36 333
 
  (1) Vuoden 2019 luku pitää sisällään Sievi Capital Oyj:n osuuden omistusyhteysyrityksen iLOQ Oy:n myyntiin liittyvistä kuluista, yhteensä 878 tuhatta euroa.  
  (2) Vuoden 2020 luku pitää sisällään Suvanto Trucks Oy:n osakkeiden myyntiin liittyviä kuluja yhteensä 63 tuhatta euroa.  
   
   
 
  5. Tuloverot
   
  1000 EUR 2020 2019
  Tilikauden verotettavaan tuloon perustuva vero 0 -6 911
  Yhteensä 0 -6 911
   
   
 
  6. Aineelliset hyödykkeet
 
  2020
  1000 EUR Koneet ja kalusto Ennakko-maksut ja keskeneräiset hankinnat Muut aineelliset hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet yhteensä
  Hankintameno 1.1.2020 25 0 0 25
  Lisäykset 2   2
  Vähennykset 0
  Hankintameno 31.12.2020 27 0 0 27
 
  Kertyneet poistot 1.1.2020 -7 0 0 -7
  Poistot -5   -5
  Vähennykset 0
  Kertyneet poistot 31.12.2020 -12 0 0 -12
 
  Kirjanpitoarvo 1.1.2020 18 0 0 18
  Kirjanpitoarvo 31.12.2020 15 0 0 15
 
  2019
  1000 EUR Koneet ja kalusto Ennakko-maksut ja keskeneräiset hankinnat Muut aineelliset hyödykkeet Aineelliset hyödykkeet yhteensä
  Hankintameno 1.1.2019 5 2 0 7
  Lisäykset 20   20
  Vähennykset -2   -2
  Hankintameno 31.12.2019 25 0 0 25
 
  Kertyneet poistot 1.1.2019 -1 0 0 -1
  Poistot -6   -6
  Vähennykset 0
  Kertyneet poistot 31.12.2019 -7 0 0 -7
 
  Kirjanpitoarvo 1.1.2019 4 2 0 6
  Kirjanpitoarvo 31.12.2019 18 0 0 18
   
   
 
  7. Osuudet saman konsernin yrityksissä
   
  1000 EUR 2020 2019
  Hankintameno 1.1. 34 888 34 888
  Lisäys, KH-Koneet Group Oy:n osakkeet 855  
  Lisäys, Logistikas Oy:n osakkeet 5 600  
  Lisäys, Nordic Rescue Group Oy:n osakkeet 8 338  
  Vähennys, Suvanto Trucks Oy:n osakkeet -5 837  
  Hankintameno 31.12. 43 844 34 888
 
  Kirjanpitoarvo 31.12. 43 844 34 888
   
   
   
  Konserniyhtiöt Kotimaa Emoyhtiön omistusosuus (%) Emoyhtiön kirjanpitoarvo
  Indoor Group Holding Oy Suomi 58,2 % 18 201
  KH-Koneet Group Oy Suomi 66,4 % 11 705
  Logistikas Oy Suomi 70,0 % 5 600
  Nordic Rescue Group Oy Suomi 69,9 % 8 338
  43 844
   
   
 
  8. Osuudet omistusyhteysyrityksissä
   
  1000 EUR 2020 2019
  Hankintameno 1.1. 0 3 987
  Vähennykset -3 987
  Hankintameno 31.12. 0 0
 
  Kirjanpitoarvo 31.12. 0 0
   
   
 
  9. Pitkäaikaiset saamiset
   
  1000 EUR 2020 2019
  Lainasaamiset 234
  Muut saamiset 12 12
  Kirjanpitoarvo 31.12. 12 245
   
   
 
  10. Lyhytaikaiset saamiset
   
  1000 EUR 2020 2019
  Lainasaamiset 1 000  
  Siirtosaamiset 38 38
  Yhteensä 1 038 38
   
   
 
  11. Oma pääoma
   
  1000 EUR 2020 2019
  Osakepääoma
  Osakepääoma 1.1. 15 179 15 179
  Osakepääoma 31.12. 15 179 15 179
 
  Sidottu oma pääoma yhteensä 31.12. 15 179 15 179
 
  Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto
  Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto 1.1 12 664 12 664
  Osakeanti 222  
  Sijoitetun vapaan oman pääoman rahasto 31.12 12 886 12 664
 
  Voitto edellisiltä tilikausilta
  Voitto edellisiltä tilikausilta 1.1. 39 344 12 903
  Voitonjako -10 984 -1 733
  Voitto edellisiltä tilikausilta 31.12. 28 360 11 170
 
  Tilikauden voitto/tappio -3 290 28 174
 
  Vapaa oma pääoma yhteensä 37 956 52 008
 
  Oma pääoma yhteensä 53 134 67 186
 
  Laskelma jakokelpoisesta omasta pääomasta kauden lopussa
  SVOP-rahasto 12 886 12 664
  Voitto edellisiltä tilikausilta 28 360 11 170
  Tilikauden voitto -3 290 28 174
  Yhteensä 37 956 52 008
   
   
 
  12. Vieras pääoma
   
  1000 EUR 2020 2019
  Vieras pääoma, pitkäaikainen
  Siirtovelat 19 39
  Yhteensä 19 39
 
  Muut velat, olennaisimmat erät
  Ostovelat 88 13
  Ennakonpidätys- ja sairausvakuutusmaksuvelka 59 39
  Yhteensä 147 52
 
  Siirtovelkoihin sisältyvät olennaisimmat erät
  Henkilöstökulut, pitkäaikainen 19 39
  Henkilöstökulut, lyhytaikainen 215 171
  Yhteensä 235 210
   
   
 
  13. Liiketoiminnan rahavirtojen oikaisut
   
  1000 EUR 2020 2019
  Oikaisut tilikauden voittoon
  Suunnitelman mukaiset poistot 5 6
  Rahoitustuotot ja -kulut 1 753 -36 333
  Verot 0 6 911
  Yhteensä 1 758 -29 416
 
  Käyttöpääoman muutokset
  Lyhytaikaisten korottomien liikesaamisten lisäys (-) / vähennys (+)   0 28
  Lyhytaikaisten korottomien velkojen lisäys (+) / vähennys (-)   120 -25
  Käyttöpääoman muutos yhteensä 121 3
   
   
 
  14. Vastuusitoumukset  
   
  1000 EUR 2020 2019
  Vuokravastuut
  Yhden vuoden kuluessa maksettavat 88 48
  Yli vuoden mutta enintään viiden vuoden kuluessa maksettavat 227 12

 

 

 
  Hallituksen toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen allekirjoitus
 
  Helsingissä 23.2.2021
 
 
 
 
  Tuomo Lähdesmäki Asa-Matti Lyytinen
  hallituksen puheenjohtaja hallituksen jäsen
 
 
 
 
  Kati Kivimäki Taru Narvanmaa
  hallituksen jäsen hallituksen jäsen
 
 
 
 
  Klaus Renvall Päivi Marttila
  hallituksen jäsen toimitusjohtaja
 
 
 
  Tilinpäätösmerkintä
 
  Suoritetusta tilintarkastuksesta on tänään annettu kertomus.
 
  Helsingissä 23.2.2021
 
  KPMG Oy Ab
 
 
 
 
  Esa Kailiala
  KHT

 

 

 
  image TILINTARKASTUSKERTOMUS_B2   Sievi Capital Oyj
Tilintarkastuskertomus
tilikaudelta 1.1.–31.12.2020
  TILINTARKASTUSKERTOMUS
 
  Sievi Capital Oyj:n yhtiökokoukselle
 
  Tilinpäätöksen tilintarkastus
 
  Lausunto
 
  Olemme tilintarkastaneet Sievi Capital Oyj:n (y-tunnus 0190457-0) tilinpäätöksen tilikaudelta 1.1.–31.12.2020. Tilinpäätös sisältää konsernin taseen, laajan tuloslaskelman, laskelman oman pääoman muutoksista, rahavirtalaskelman ja liitetiedot, mukaan lukien yhteenveto merkittävimmistä tilinpäätöksen laatimisperiaatteista, sekä emoyhtiön taseen, tuloslaskelman, rahoituslaskelman ja liitetiedot.
 
  Lausuntonamme esitämme, että
  —   konsernitilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan konsernin taloudellisesta asemasta sekä sen toiminnan tuloksesta ja rahavirroista EU:ssa käyttöön hyväksyttyjen kansainvälisten tilinpäätösstandardien (IFRS) mukaisesti,
  —   tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan emoyhtiön toiminnan tuloksesta ja taloudellisesta asemasta Suomessa voimassa olevien tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten mukaisesti ja täyttää lakisääteiset vaatimukset.
 
  Lausuntomme on ristiriidaton hallitukselle annetun lisäraportin kanssa.
 
  Lausunnon perustelut
 
  Olemme suorittaneet tilintarkastuksen Suomessa noudatettavan hyvän tilintarkastustavan mukaisesti. Hyvän tilintarkastustavan mukaisia velvollisuuksiamme kuvataan tarkemmin kohdassa Tilintarkastajan velvollisuudet tilinpäätöksen tilintarkastuksessa.
 
  Olemme riippumattomia emoyhtiöstä ja konserniyrityksistä niiden Suomessa noudatettavien eettisten vaatimusten mukaisesti, jotka koskevat suorittamaamme tilintarkastusta ja olemme täyttäneet muut näiden vaatimusten mukaiset eettiset velvollisuutemme.
 
  Emoyhtiölle ja konserniyrityksille suorittamamme muut kuin tilintarkastuspalvelut ovat parhaan tietomme ja käsityksemme mukaan olleet Suomessa noudatettavien, näitä palveluja koskevien säännösten mukaisia, emmekä ole suorittaneet EU-asetuksen 537/2014 5. artiklan 1 kohdassa tarkoitettuja kiellettyjä palveluja. Suorittamamme muut kuin tilintarkastuspalvelut on esitetty konsernitilinpäätöksen liitetiedossa 7.
 
  Käsityksemme mukaan olemme hankkineet lausuntomme perustaksi tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tilintarkastusevidenssiä.
 
  Olennaisuus
 
  Tarkastuksemme laajuuteen on vaikuttanut soveltamamme olennaisuus. Olennaisuus on määritetty perustuen ammatilliseen harkintaamme ja se ohjaa tarkastustoimenpiteiden luonteen, ajoituksen ja laajuuden määrittämisessä, sekä todettujen virheellisyyksien vaikutusten arvioimisessa suhteessa tilinpäätökseen kokonaisuutena. Olennaisuuden taso perustuu arvioomme sellaisten virheellisyyksien suuruudesta, joilla yksin tai yhdessä voisi kohtuudella odottaa olevan vaikutusta tilinpäätöksen käyttäjien tekemiin taloudellisiin päätöksiin. Olemme ottaneet huomioon myös sellaiset virheellisyydet, jotka laadullisten seikkojen vuoksi ovat mielestämme olennaisia tilinpäätöksen käyttäjille.
 
  Tilintarkastuksen kannalta keskeiset seikat
 
  Tilintarkastuksen kannalta keskeiset seikat ovat seikkoja, jotka ammatillisen harkintamme mukaan ovat olleet merkittävimpiä tarkastuksen kohteena olevan tilikauden tilintarkastuksessa. Nämä seikat on otettu huomioon tilinpäätökseen kokonaisuutena kohdistuneessa tilintarkastuksessamme sekä laatiessamme siitä annettavaa lausuntoa, emmekä anna näistä seikoista erillistä lausuntoa. EU-asetuksen 537/2014 10 artiklan 2 c -kohdan mukaiset merkittävät olennaisen virheellisyyden riskit sisältyvät alla kuvattuihin tilintarkastuksen kannalta keskeisiin seikkoihin.
 
  Olemme ottaneet tilintarkastuksessamme huomioon riskin siitä, että johto sivuuttaa kontrolleja. Tähän on sisältynyt arviointi siitä, onko viitteitä sellaisesta johdon tarkoitushakuisesta suhtautumisesta, josta aiheutuu väärinkäytöksestä johtuvan olennaisen virheellisyyden riski.
 
   
  TILINTARKASTUKSEN KANNALTA KESKEISET
SEIKAT
KUINKA KYSEISIÄ SEIKKOJA KÄSITELTIIN TILINTARKASTUKSESSA
  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset (konsernitilinpäätöksen laatimisperiaatteet ja liitetiedot 3, 13-15)
  —  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset, yhteensä 72,4 miljoonaa euroa, muodostavat merkittävän osan yhtiön taseen vastaavista.

—  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavat sijoitukset muodostuvat tilinpäätöshetkellä listaamattomista tytäryhtiöosakkeista, joiden arvostamisessa on käytetty yleisesti käytössä olevia kassavirtapohjaisia arvostusmalleja.

—  Käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavien sijoitusten käyvän arvon muutoksilla on olennainen vaikutus yhtiön tilikauden tulokseen ja omaan pääomaan. Sijoitusten käyvän arvon määritteleminen edellyttää lisäksi merkittäviä johdon arvioita, koska sijoituksille ei ole saatavilla markkinanoteerausta.

—  Sijoitusten arvostamisesta käypään arvoon konsernitilinpäätöksessä syntyy myös merkittävä väliaikainen kirjanpitoarvojen ja verotuksellisten arvojen välinen ero, jolla on vaikutusta tilikaudelta tulosvaikutteisesti kirjattavan laskennallisten verojen muutoksen määrään.

—  Edellä mainittujen tekijöiden vuoksi käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavien sijoitusten on katsottu olevan tilintarkastuksen kannalta keskeinen seikka.
—  Kassavirtapohjaisiin malleihin perustuen arvostettujen listaamattomien tytär- ja osakkuusyhtiösijoitusten osalta tarkastustoimenpiteisiin on sisältynyt arvonmääritys-mallien keskeisten oletusten arviointi ja laskelmien tekninen testaus. Olemme arvioineet keskeisiä laskelmissa käytettyjä oletuksia, kuten liikevaihdon kasvu, kannattavuus ja diskonttauskorko suhteessa yhtiön johdon hyväksymiin budjetteihin, ulkopuolisiin lähteisiin ja omiin näkemyksiimme. Olemme verranneet yhtiön johdon hyväksymien ennusteiden toteutumista vertaamalla rahavirtoja aiempiin ennusteisiin.

—  Tilikauden aikana tapahtuneiden osto- ja myynti­transaktioiden osalta olemme käyneet läpi transaktioihin liittyvää dokumentaatiota ja arvioineet, onko transaktio kirjattu ja esitetty sovellettavien tilinpäätössäännösten mukaisesti.

—  Olemme käyneet läpi, että sijoitusten kirjanpitoarvojen ja verotuksellisten arvojen välisistä eroista taseeseen kirjatut laskennalliset verot sekä näiden tulosvaikutteinen muutos on kirjattu ja esitetty sovellettavan tilinpäätössääntelyn mukaisesti.

—  Lisäksi olemme arvioineet käypään arvoon tulosvaikutteisesti kirjattavien sijoitusten liitetietojen asianmukaisuutta
 
  Tilinpäätöstä koskevat hallituksen ja toimitusjohtajan velvollisuudet
 
  Hallitus ja toimitusjohtaja vastaavat tilinpäätöksen laatimisesta siten, että konsernitilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan EU:ssa käyttöön hyväksyttyjen kansainvälisten tilinpäätösstandardien (IFRS) mukaisesti ja siten, että tilinpäätös antaa oikean ja riittävän kuvan Suomessa voimassa olevien tilinpäätöksen laatimista koskevien säännösten mukaisesti ja täyttää lakisääteiset vaatimukset. Hallitus ja toimitusjohtaja vastaavat myös sellaisesta sisäisestä valvonnasta, jonka ne katsovat tarpeelliseksi voidakseen laatia tilinpäätöksen, jossa ei ole väärinkäytöksestä tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä.
 
  Hallitus ja toimitusjohtaja ovat tilinpäätöstä laatiessaan velvollisia arvioimaan emoyhtiön ja konsernin kykyä jatkaa toimintaansa ja soveltuvissa tapauksissa esittämään seikat, jotka liittyvät toiminnan jatkuvuuteen ja siihen, että tilinpäätös on laadittu toiminnan jatkuvuuteen perustuen. Tilinpäätös laaditaan toiminnan jatkuvuuteen perustuen, paitsi jos emoyhtiö tai konserni aiotaan purkaa tai toiminta lakkauttaa tai ei ole muuta realistista vaihtoehtoa kuin tehdä niin.
 
  Tilintarkastajan velvollisuudet tilinpäätöksen tilintarkastuksessa
 
  Tavoitteenamme on hankkia kohtuullinen varmuus siitä, onko tilinpäätöksessä kokonaisuutena väärinkäytöksestä tai virheestä johtuvaa olennaista virheellisyyttä, sekä antaa tilintarkastuskertomus, joka sisältää lausuntomme. Kohtuullinen varmuus on korkea varmuustaso, mutta se ei ole tae siitä, että olennainen virheellisyys aina havaitaan hyvän tilintarkastustavan mukaisesti suoritettavassa tilintarkastuksessa. Virheellisyyksiä voi aiheutua väärinkäytöksestä tai virheestä, ja niiden katsotaan olevan olennaisia, jos niiden yksin tai yhdessä voisi kohtuudella odottaa vaikuttavan taloudellisiin päätöksiin, joita käyttäjät tekevät tilinpäätöksen perusteella.
 
  Hyvän tilintarkastustavan mukaiseen tilintarkastukseen kuuluu, että käytämme ammatillista harkintaa ja säilytämme ammatillisen skeptisyyden koko tilintarkastuksen ajan. Lisäksi:
  —   Tunnistamme ja arvioimme väärinkäytöksestä tai virheestä johtuvat tilinpäätöksen olennaisen virheellisyyden riskit, suunnittelemme ja suoritamme näihin riskeihin vastaavia tilintarkastustoimenpiteitä ja hankimme lausuntomme perustaksi tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tilintarkastusevidenssiä. Riski siitä, että väärinkäytöksestä johtuva olennainen virheellisyys jää havaitsematta, on suurempi kuin riski siitä, että virheestä johtuva olennainen virheellisyys jää havaitsematta, sillä väärinkäytökseen voi liittyä yhteistoimintaa, väärentämistä, tietojen tahallista esittämättä jättämistä tai virheellisten tietojen esittämistä taikka sisäisen valvonnan sivuuttamista.
  —   Muodostamme käsityksen tilintarkastuksen kannalta relevantista sisäisestä valvonnasta pystyäksemme suunnittelemaan olosuhteisiin nähden asianmukaiset tilintarkastustoimenpiteet mutta emme siinä tarkoituksessa, että pystyisimme antamaan lausunnon emoyhtiön tai konsernin sisäisen valvonnan tehokkuudesta.
  —   Arvioimme sovellettujen tilinpäätöksen laatimisperiaatteiden asianmukaisuutta sekä johdon tekemien kirjanpidollisten arvioiden ja niistä esitettävien tietojen kohtuullisuutta.
  —   Teemme johtopäätöksen siitä, onko hallituksen ja toimitusjohtajan ollut asianmukaista laatia tilinpäätös perustuen oletukseen toiminnan jatkuvuudesta, ja teemme hankkimamme tilintarkastusevidenssin perusteella johtopäätöksen siitä, esiintyykö sellaista tapahtumiin tai olosuhteisiin liittyvää olennaista epävarmuutta, joka voi antaa merkittävää aihetta epäillä emoyhtiön tai konsernin kykyä jatkaa toimintaansa. Jos johtopäätöksemme on, että olennaista epävarmuutta esiintyy, meidän täytyy kiinnittää tilintarkastuskertomuksessamme lukijan huomiota epävarmuutta koskeviin tilinpäätöksessä esitettäviin tietoihin tai, jos epävarmuutta koskevat tiedot eivät ole riittäviä, mukauttaa lausuntomme. Johtopäätöksemme perustuvat tilintarkastuskertomuksen antamispäivään mennessä hankittuun tilintarkastusevidenssiin. Vastaiset tapahtumat tai olosuhteet voivat kuitenkin johtaa siihen, ettei emoyhtiö tai konserni pysty jatkamaan toimintaansa.
  —   Arvioimme tilinpäätöksen, kaikki tilinpäätöksessä esitettävät tiedot mukaan lukien, yleistä esittämistapaa, rakennetta ja sisältöä ja sitä, kuvastaako tilinpäätös sen perustana olevia liiketoimia ja tapahtumia siten, että se antaa oikean ja riittävän kuvan.
  —   Hankimme tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tilintarkastusevidenssiä konserniin kuuluvia yhteisöjä tai liiketoimintoja koskevasta taloudellisesta informaatiosta pystyäksemme antamaan lausunnon konsernitilinpäätöksestä. Vastaamme konsernin tilintarkastuksen ohjauksesta, valvonnasta ja suorittamisesta. Vastaamme tilintarkastuslausunnosta yksin.
 
  Kommunikoimme hallintoelinten kanssa muun muassa tilintarkastuksen suunnitellusta laajuudesta ja ajoituksesta sekä merkittävistä tilintarkastushavainnoista, mukaan lukien mahdolliset sisäisen valvonnan merkittävät puutteellisuudet, jotka tunnistamme tilintarkastuksen aikana.
 
  Lisäksi annamme hallintoelimille vahvistuksen siitä, että olemme noudattaneet riippumattomuutta koskevia relevantteja eettisiä vaatimuksia, ja kommunikoimme niiden kanssa kaikista suhteista ja muista seikoista, joiden voi kohtuudella ajatella vaikuttavan riippumattomuuteemme, ja soveltuvissa tapauksissa niihin liittyvistä varotoimista.
 
  Päätämme, mitkä hallintoelinten kanssa kommunikoiduista seikoista olivat merkittävimpiä tarkasteltavana olevan tilikauden tilintarkastuksessa ja näin ollen ovat tilintarkastuksen kannalta keskeisiä. Kuvaamme kyseiset seikat tilintarkastuskertomuksessa, paitsi jos säädös tai määräys estää kyseisen seikan julkistamisen tai kun äärimmäisen harvinaisissa tapauksissa toteamme, ettei kyseisestä seikasta viestitä tilintarkastuskertomuksessa, koska siitä aiheutuvien epäedullisten vaikutusten voisi kohtuudella odottaa olevan suuremmat kuin tällaisesta viestinnästä koituva yleinen etu.
 
  Muut raportointivelvoitteet
 
  Tilintarkastustoimeksiantoa koskevat tiedot
 
  Olemme toimineet yhtiökokouksen valitsemana tilintarkastajana vuodesta 1999 alkaen yhtäjaksoisesti 22 vuotta. Sievi Capital Oyj:stä tuli yleisen edun kannalta merkittävä yhteisö 25.4.2000 lähtien. Olemme toimineet yhtiön tilintarkastajana koko sen ajan, kun se on ollut yleisen edun kannalta merkittävä yhteisö.
 
  Muu informaatio
 
  Hallitus ja toimitusjohtaja vastaavat muusta informaatiosta. Muu informaatio käsittää toimintakertomuksen ja vuosikertomukseen sisältyvän informaation, mutta se ei sisällä tilinpäätöstä eikä sitä koskevaa tilintarkastuskertomustamme. Olemme saaneet toimintakertomuksen käyttöömme ennen tämän tilintarkastuskertomuksen antamispäivää, ja odotamme saavamme vuosikertomuksen käyttöömme kyseisen päivän jälkeen. Tilinpäätöstä koskeva lausuntomme ei kata muuta informaatiota.
 
  Velvollisuutenamme on lukea edellä yksilöity muu informaatio tilinpäätöksen tilintarkastuksen yhteydessä ja tätä tehdessämme arvioida, onko muu informaatio olennaisesti ristiriidassa tilinpäätöksen tai tilintarkastusta suoritettaessa hankkimamme tietämyksen kanssa tai vaikuttaako se muutoin olevan olennaisesti virheellistä. Toimintakertomuksen osalta velvollisuutenamme on lisäksi arvioida, onko toimintakertomus laadittu sen laatimiseen sovellettavien säännösten mukaisesti.
 
  Lausuntonamme esitämme, että toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen tiedot ovat yhdenmukaisia ja että toimintakertomus on laadittu toimintakertomuksen laatimiseen sovellettavien säännösten mukaisesti.
 
  Jos teemme ennen tilintarkastuskertomuksen antamispäivää käyttöömme saamaamme muuhun informaatioon kohdistamamme työn perusteella johtopäätöksen, että kyseisessä muussa informaatiossa on olennainen virheellisyys, meidän on raportoitava tästä seikasta. Meillä ei ole tämän asian suhteen raportoitavaa.
 
  Helsinki, 23. helmikuuta 2021
 
  KPMG OY AB
 
  Esa Kailiala
  KHT

 

 

  RIIPPUMATTOMAN TILINTARKASTAJAN RAPORTTI SIEVI CAPITAL OYJ:N ESEF-TILINPÄÄTÖKSESTÄ
 
  Sievi Capital Oyj:n hallitukselle
 
  Olemme suorittaneet kohtuullisen varmuuden antavan toimeksiannon, joka koskee sitä, onko Sievi Capital Oyj:n sähköiseen tilinpäätökseen [743700F6CLX8JMYDEP21-2020-12-31_fin.zip] tilikaudella 1.1.-31.12.2020 sisältyvä konsernitilinpäätös merkitty iXBRL-merkinnöin EU-komission delegoidun asetuksen 2018/815 (ESEF RTS) 4. artiklan vaatimusten mukaisesti.
 
  Hallituksen ja toimitusjohtajan vastuu
 
  Hallitus ja toimitusjohtaja vastaavat yhtiön toimintakertomuksen ja tilinpäätöksen (ESEF-tilinpäätös) laatimisesta siten, että ne täyttävät ESEF RTS:n vaatimukset. Tähän vastuuseen kuuluu
  —    laatia ESEF-tilinpäätös XHTML-muodossa ESEF RTS artiklan 3 mukaisesti
  —    merkitä ESEF-tilinpäätökseen sisältyvä konsernitilinpäätös iXBRL-merkein ESEF RTS artiklan 4 mukaisesti sekä
  —    varmistaa ESEF-tilinpäätöksen ja tilintarkastetun tilinpäätöksen keskinäinen yhdenmukaisuus
 
  Hallitus ja toimitusjohtaja vastaavat myös sellaisesta sisäisestä valvonnasta, jonka ne katsovat tarpeelliseksi voidakseen laatia ESEF-tilinpäätöksen ESEF RTS:n vaatimusten mukaisesti.
 
  Tilintarkastajan riippumattomuus ja laadunvalvonta
 
  Olemme riippumattomia yhtiöstä niiden Suomessa noudatettavien eettisten vaatimusten mukaisesti, jotka koskevat suorittamaamme toimeksiantoa ja olemme täyttäneet muut näiden vaatimusten mukaiset eettiset velvollisuutemme.
 
  Tilintarkastaja soveltaa kansainvälistä laadunvalvontastandardia ISQC1 ja näin ollen ylläpitää kattavaa laadunvalvontajärjestelmää, johon sisältyy dokumentoituja toimintaperiaatteita ja menettelytapoja eettisten vaatimusten, ammatillisten standardien sekä sovellettavien säädöksiin ja määräyksiin perustuvien vaatimusten noudattamista koskien.
 
  Tilintarkastajan velvollisuudet
 
  Toimeksiantosopimuksen mukaisesti annamme lausunnon siitä, onko ESEF-tilinpäätökseen sisältyvä konsernitilinpäätös merkitty olennaisilta osin ESEF RTS:n 4. artiklan vaatimusten mukaisesti. Olemme suorittaneet kohtuullisen varmuuden antavan toimeksiannon kansainvälisen varmennustoimeksi-antostandardin ISAE 3000 mukaisesti.
 
  Tarkastukseen kuuluu toimenpiteitä evidenssin hankkimiseksi siitä,
  —    onko ESEF-tilinpäätökseen sisältyvä konsernitilinpäätös olennaisilta osin merkitty iXBRL-merkein ESEF RTS:n 4. artiklan vaatimusten mukaisesti, ja
  —    ovatko ESEF-tilinpäätös ja tilintarkastettu tilinpäätös keskenään yhdenmukaisia
 
  Valittujen tarkastustoimenpiteiden luonne, ajoitus ja laajuus riippuu tilintarkastajan harkinnasta. Tähän sisältyy sen riskin arvioiminen, onko virheestä tai väärinkäytöksestä johtuvaa olennaista poikkeamaa ESEF RTS:n vaatimuksista.
 
  Käsityksemme mukaan olemme hankkineet lausuntomme perustaksi tarpeellisen määrän tarkoitukseen soveltuvaa tarkastusevidenssiä.
 
  Lausunto
 
  Lausuntonamme esitämme, että Sievi Capital Oyj:n ESEF-tilinpäätökseen [743700F6CLX8JMYDEP21-2020-12-31_fin.zip] sisältyvä konsernitilinpäätös tilikaudelta 31.12.2020 on olennaisilta osin merkitty ESEF RTS:n vaatimusten mukaisesti.
 
  Lausuntomme Sievi Capital Oyj:n konsernitilinpäätöksen tilintarkastuksesta tilikaudelta 1.1.-31.12.2020 on annettu tilintarkastuskertomuksellamme. Tällä raportilla emme anna konsernitilinpäätöksen tilintarkastuksesta lausuntoa tai muuta varmennusjohtopäätöstä.
 
  Helsingissä 11. maaliskuuta.2021
 
  KPMG OY AB
 
  Esa Kailiala
  KHT
iso4217:EUR iso4217:EUR xbrli:shares 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-01-012020-12-31 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-01-012019-12-31 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-12-31 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-12-31 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-01-01 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-01-01 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-01-01 ifrs-full:IssuedCapitalMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-01-01 sievi:ReserveForInvestedUnrestrictedEquityMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-01-01 ifrs-full:RetainedEarningsMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-01-012020-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-12-31 sievi:ReserveForInvestedUnrestrictedEquityMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2020-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-01-01 ifrs-full:IssuedCapitalMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-01-01 sievi:ReserveForInvestedUnrestrictedEquityMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-01-01 ifrs-full:RetainedEarningsMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-01-012019-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-12-31 ifrs-full:IssuedCapitalMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-12-31 sievi:ReserveForInvestedUnrestrictedEquityMember 743700F6CLX8JMYDEP21 2019-12-31 ifrs-full:RetainedEarningsMember